Hlavní navigace

Povinnost podat přiznání?

• 24. 2. 2019 17:35

Dobrý večer,

pěkně prosím o radu, vlastně ujištění.
    Každý rok mi naše účetní vyjížděla potvrzení o příjmech a podávala jsem si přiznání, protože jsem měla ještě dohodu jinde. Nyní jsem na mateřské, příjmy z HPP 0 (dostala jsem potvrzení stejně jako každý rok) a žádnou další dohodu jsem neměla. Musím naší mzdovou požádat o RZD nebo to můžu nechat tak. Předpokládám, že ne a že přiznání nemá smysl.

Děkuji a omlouvám se za blbý dotaz, aspoň pro Vás zkušené.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2019 17:49

.. (neregistrovaný)

Re: Povinnost podat přiznání?
      Pokud nemáte žádné příjmy, které by podléhali dani z příjmu FO, tak nemusíte ani žádat zaměstnavatele o roční zúčtovávaní daně (i když na žádost by již stejně bylo pozdě), ani nemusíte podávat Přiznání k dani z příjmu FO.
      Pokud máte manžela který odvádí daně, tak by mohl na Vás možná uplatnit slevu na manželku. Jste na mateřské ve smyslu, že máte mateřskou dovolenou (cca půl roku po porodu), nebo jste na rodičovské dovolené? Nežádala v roce 2018 jste o čerpání řádné dovolené mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou?

• 24. 2. 2019 18:07

Rena45

Jsem na mateřské (ano toho půl roku po porodu), mám více než 68 tis., takže slevu si neuplatní, to už jsme si zjišťovala a o čerpání dovolené jsem nežádala, přešla jsem z předchozí rodičovské na mateřskou s druhým dítětem.
      Děkuji za odpověď.

• 24. 2. 2019 22:21

Líba (neregistrovaný)

MD je pro účely dovolené považovaná za dobu odpracovanou, takže vám nárok na dovolenou vznikne. Můžete o čerpání požádat před koncem MD tak, aby dovolená navazovala na MD. Kolik jí bude, záleží na přesných datech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).