Hlavní navigace

Smlouva o koupi dluhopisu -občan +zahr.s

  • (neregistrovaný)

    25. 2. 2019 9:51

    Dobrý den, prosím poradit:
    občan koupil /upsal/ 1ks dluhopisu od Londýnské společnosti, je zde uvedený pevný měsíční úrok 0,5%.
    Koupeno v 10/2018, splatnost je v 10/2019. K datu splatnosti bude jistina i s příslušnými úroky připsána na účet občana.
    Nákup dluhopisu je v korunách.
    Chci se zeptat, zda tato smlouva zakládá povinnosti podat DP za r. 2018 - v tom případě nevím, jaké úroky zdanit, nebo jestli jsem to pochopila, tak bude podávat DP až za rok 2019, kdy budou připsány úroky na účet. Bude to odkup - pak se zdaní v § 8?
    Moc děkuji za vysvětlení.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2019 10:23

      Vlad

      Re: Smlouva o koupi dluhopisu -občan +za
      DP až za rok, kdy dostane peníze na účet. Pokud bude čekat do splatnosti dluhopisu, pak bude danit v §8, pokud prodá před splatností, pak §10.

    • 25. 2. 2019 11:06

      E. (neregistrovaný)

      Re: Smlouva o koupi dluhopisu -občan +za
      Moc děkuji. Ještě dotaz - má zde nějaký význam, že dluhopis je od zahraniční společnosti? Půjčeno v Kč a splaceno i s úroky taky v Kč.
      Děkuji.

    • 25. 2. 2019 12:36

      Vlad

      Re: Smlouva o koupi dluhopisu -občan +za
      Význam by to mohlo mít pokud je dluhopis vydán z našeho pohledu jako zahraniční (i když je v Kč), což asi bude, protože jinak by daň srazil a odvedl emitent dluhopisu do českého rozpočtu a Váš klient by již nic nedanil. Předpokládám, že Váš klient by dostal od této společnosti potvrzení o případně sražené dani z úroků. Pak by bylo možné započítat tuto sraženou daň (nebo její část) na tuzemskou daňovou povinnost. Pokud by sazba sražené daně byla vyšší než sazba uvedená ve Smlouvě o zamezení dvojího zdanění byla by možnost v návaznosti na tuto smlouvu požádat o vrácení přeplatku tamního správce daně. To jsou ale jen spekulace, protože neznám detailní obsah smlouvy a vyčerpávající odpověď přesahuje rámec tohoto fóra.

    • 25. 2. 2019 12:56

      E. (neregistrovaný)

      Re: Smlouva o koupi dluhopisu -občan +za
      Ještě jednou děkuji. Počkám co k tomu přinese příští rok.
      O srážce daně z úroků se ve smlouvě nepíše, platba za 1ks dluhopisu šel na účet Moneta Money Bank v ČR. Společnost je AEQUITAS FINANCE & CO LTD.
      Díky a pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).