Re: Úhrady z účtu - chybí faktury
Kdy máte termín pro "uzavření" účetnictví?
Termín pro podání DAP bych navrhla jednateli posunout o tři měsíce. Buď za pomoci daňového poradce, nebo na základě žádosti správci daně.
Kdyby ani do 3 měsíců doklady nedodal k zaúčtování, tak jako pohledávku za jednatelem. S upozorněním, že by měl dluh do firmy vrátit.
Jak jsem psala požádat správce daně o prodloužení termínu pro podání DAP - může prodloužit až o 3 měsíce.
Není to náklad firmy. Jak bez dokladů můžete vědět, že je to něco do firmy - vždyť to mohou být soukromé nákupy pana jednatele.
I tak to může být průšvih, pokud se jedná o vyšší částku, tak si nastudujte něco o zpronevěře.
Kolegové Vám tu radí dobře. Pokud je pan jednatel bordelář, tak ať si z toho vezme ponaučení pro příště. Pokud trvá na tom, že to chce mít jako nedaňový náklad a ne pohledávku za ním, tak ať Vám k tomu dá písemný pokyn vlastnoručně podepsaný (ale ani tak to není úplně košer).
>>>>>>>>>je nikde jinde neseženu (nechci).
>>>>>>>>>Na sto procent se jedná o přijaté faktury (nákup
>>>>>>>>>materiálu apod.), ale faktury nejsou (ani se tedy
>>>>>>>>>neřešilo
>>>>>>>>>DPH ).
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Jedná se o nedaňový náklad?
>>>>>>>Do uzavření účetnictví mi určitě nestihne ty doklady
>>>>>>>zajistit a hradil to sám jednatel. Na jaký účet tedy
>>>>>>>mám tyhle platby účtovat?
>>>>>Termíny pro DAP máme všichni stejný, 1.4.2019.
>>>>>Daňového poradce určitě platit nebude.
>>>>>Účtovat tedy na 378?
>>>>>A nemohu si vytvořit nějaký 5xx - nedaňový náklad?
>>>>>Kde a jak by se to promítlo?
>>>Kolegové Vám tu radí dobře. Pokud je pan jednatel
>>>bordelář, tak ať si z toho vezme ponaučení pro
>>>příště.
>>>Pokud trvá na tom, že to chce mít jako nedaňový
>>>náklad
>>>a
>>>ne pohledávku za ním, tak ať Vám k tomu dá písemný
>>>pokyn vlastnoručně podepsaný (ale ani tak to není
>>>úplně
>>>košer).
>>
>>Diky, zkusím mu to říct, ale bude to zbytečné. Co má,
>>to mi dá.
>>Jako pohledávku to zauctuji na tu 378?
>
>Je to jen jednatel nebo i společník?
.......
+ další "přidružené" problémy
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1185578
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1576259
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1418947
.......
Kdo si službu a používání dotčených čísel objednal? Jednatel? Pokud ano, tak bych je také zaúčtovala jako pohledávku za jednatelem.
Nelze výdaje na volání příbuzných a známých a milenek či koho všeho jednatele považovat ani náhodou za náklady firmy. Ani nedaňové náklady firmy.
PS. Snad na Vás nespadlo placení takových faktur z firemního účtu.
Tak jednatele jen upozorněte (ideálně písemně či aspoň emailem), že vzhledem k platným zákonům musíte tyto nedoložené výdaje účtovat jako pohledávku za ním. Tato pohledávka by měla být úročená a taky by měl ty peníze časem do firmy VRÁTIT!
Pokud dotyčný doposud podnikal jako fyzická osoba, tak asi byl zvyklý platit "ze živnosti" vše - a co se nehodilo, bylo "nedaňové" a nikdo to neřešil. Vysvětlete mu ale, že u živnosti to šlo (protože on jako živnostník a on jako občan byli jedno a totéž), kdežto u SRO to už nejde, protože SRO je někdo jiný než ON. Tudíž je nutno řešit takové věci jako závazky, pohledávky, úroky atd. mezi ním a společností. Prostě jsou to DVA různé subjekty!
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
26. 2. 2019 14:25
Dobrý den,
prosím o pomoc při řešení úhrad z banky (firemní účet - s.r.o.), ke kterým mi jednatel nedodal faktury a já je nikde jinde neseženu (nechci).
Na sto procent se jedná o přijaté faktury (nákup materiálu apod.), ale faktury nejsou (ani se tedy neřešilo DPH ).
Jedná se o nedaňový náklad?
Na jaký účet zaúčtovat?
Děkuji