Hlavní navigace

Odpočet na děti

  • (neregistrovaný)

    27. 2. 2019 14:03

    Mám možná špatný dotaz ale jsem nezkušená tak prosím o radu. Jsem samoživitelka, dvě děti, neměla jsem vloni žádný příjem než mateřskou. Nemohu žádat o odpočet na děti?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2019 14:17

      Kara1 (neregistrovaný)

      Re: odpočet na děti
      Pokud by byla společná domácnost s Vašimi rodiči, tak by mohl uplatnit zvýhodnění na svá vnoučata dědeček nebo babička, pokud mají zdanitelné příjmy.
      Společná domácnost by ale v tom případě musela být jak pro účely daňové, tak pro účely dávek státní sociální podpory. Jinak řečeno - pokud berete nějaké dávky st. soc. podpory, ke kterým se přikládá příjem domácnosti (např. přídavky na děti), musela byste při žádosti o tyto přídavky uvádět i příjmy toho dědečka, babičky (tzn. že jsou s dětmi ve společné domácnosti). Pokud u žádostí o dávky přikládáte pouze příjem svůj, tak to znamená, že se svými rodiči nemáte společnou domácnost a tudíž oni nemůžou uplatnit zvýhodnění na Vaše děti (tj. na svá vnoučata). Zvažte tuto možnost.

    • 27. 2. 2019 14:16

      iva. (neregistrovaný)

      Re: odpočet na děti
      Máte-li na mysli daňové zvýhodnění na vyživované dítě, pak jej v situaci, kdy jste neměla žádný příjem (výdělek) není z čeho uplatnit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).