Re: daň z nabytí nemovitosti účtování
Moc děkuji za odpověď a neúčtuje se v tomto případě o předpisu?
Vámi uvedený par. znám, ale pokud si ho správně vykládám, tak uvádí, že daň z nab.je daňovým nákladem pokud je zaplacená a není součástí ocenění. nevyplývá mi z toho,že by nemohla být součástí pořizovací ceny, pokud není zaplacená. Omlouvám se, možná to moc komplikuji, ale pořád si myslím,že předpis by se účtovat měl a pak nevím, jak dál....
Abych mohl dát DZNN do nákladů, daňových, je podmínkou že je zaplacená a že není součástí vstupní ceny nemovitosti (což většinou bývá). Když zaplacená není, nemůže se stát ani součástí vstupní ceny ani jít do nákladů.
děkuji vám moc. já se ptám, asi hloupě stále dokola. proto, že pokud bych před r.2016, např. jako prodávající účtovala o tehdejší dani z převodu, tak bych zaúčtovala předpis této daně do nákladů a v případě, že by uhrazena nebyla, byl by účet nedaňový. Podle Vás tedy, pokud není uhrazena, neúčtovat o ní vůbec? Nevím totiž, jak s ní naložím, když bude zaplacena v příštím roce. Až tehdy navýším PC nemovitosti?a závazek vůči FÚ, také přeci je v tomto roce. Nezlobte se.. a předpis 042/345 a nechat na 042 je hloupost? moc děkuji
Dobře, pokud předpokládáte, že ta daň jednou zaplacena bude (což musím souhlasit je velmi pravděpodobné), je logické to co uvádíte, že by měla být součástí ocenění majetku, pak bych ale spíš dal na zvážení účtovat místo na 345 na 389, tedy vytvořit dohadnou položku. Případný rozdíl mezi odhadem a skutečně zaplacenou daní by pak byl výnosem nebo nákladem toho období, kdy bude daň zaplacena. Je tu stále varianta, že by se daň stala nákladem toho období, kdy bude zaplacena, což zřejmě by bylo až poté, co už bude nemovitost dokončena a zařazena, ale to by bylo bez problémů v případě vedení DE, u účetnictví máte pravdu, že by to nemuselo projít.
Ano, pokud předpokládáme, že daň jednoho dne zaplacena bude, pak zařadíte majetek za vstupní cenu zvýšenou o ten odhad daně a z této ceny i odepisujete. Problém by nastal, kdyby z nějakého důvodu (nenapadá mne ale jakého :-) ) ta daň pak zaplacena nebyla.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
2. 3. 2019 8:40
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v případě, že kupující neuhradil daň z nabytí nemovitosti? Normálně bych tuto daň zahrnula do PC nemovitosti a do nákladů promítla prostř. odpisů. Poradíte mi prosím, jak postupovat, když je tato daň nezaplacená? Mockrát děkuji