Re: Služba nebo nehmotný majetek?
Před několika dny jsem odpovídala na podobný dotaz.
Podle názoru Ing.Kelblové z ministerstva financí:
- v případě, že se jedná o externí náklady na certifikaci, je to nehmotný majetek
- v případě, že se jedná o interní náklady na certifikaci (není to moc běžné), neúčtuje se o tom, nehmotným majetkem je pak pouze právo k užívání certifikátu (to samotné bývá pod 60tis.)
V naší firmě - certifikace ISO byla provedena externí firmou, všechny náklady (vč.práva k užívání) jsem zaúčtovala na 04x a pak 01x/04x a časově odepisuji 3 roky (máme právo k užívání ISA na 3 roky, po třech letech budeme mít zase audit na ISO).
Dano moc vám děkuji, jsem moc ráda, že se našel někdo, kdo o tom něco ví :-)
Ještě prosím vás nebo někoho laskavého o vyjádření k těmto otázkám -ty odpisy se budou řídit dobou, na jakou je právo k užívání? Také to zatím účtuji na 041 - ale co když to letos nebude dokončené, jakým způsobem dostanu alespoň část do nákladů?
Především se podívejte na datum vydání odpovědi na dotaz. Pokud by se jednalo zhruba o rok 1998, odpovídalo by to tehdejším názorům. Toto bylo už před několika lety překonáno a jedná se o běžný provozní náklad nebo časové rozlišení na dobu platnosti certifikátu.
Nehmotný majetek může vzniknout pouze v případě, že v souvislosti s certifikací je pořizován nehmotný majetek, jakožto součást certifikace (např. nějaký náročnější SW).
Ne, skutečně to písemně nemám. Ing.Kelblová na to reagovala tak, že zákon o daních z příjmů to neřeší, tzn. musíme se řídit účetnictvím a podle předpisů o účetnictví je to nehmotným majetkem. Musím se přiznat, že jsem hledala, ale ani ve vyhlášce ani ve standardech jsem certifikaci v nehmotné majetku nenašla (jako příklad)...
Re: Co na to Pája??
Pokud chcete slyšet i názor nevímjak dobrého DP:
Náklady na certifikaci představují daňově účinný náklad. Pokud je nakoupen v rámci certifkace nějaký majetek, vzniká majetek (hmotný, nehmotný). Náklad na certifikát - buď jednorázový náklad nebo časové rozlišení na dobu platnosti certifikátu.
Re: Co na to Pája??
V minulosti jsem také účtovala ISO, sháněla jsem informace kde se dalo a výklad byl vesměs takovýto:
Náklady na přípravnou fázi (konzultace, předcertifikační audity) jsou posuzovány jako běžný provozní výdaj a měly by se proúčtovat do nákladů roku, ve kterém vznikly - jejich využití je čerpáno v jednom zdaň.období.
Náklady na vydání certifikátu jsou určeny pro víceleté období a měly by se tedy na ten určitý počet let časově rozlišit.
Účtování o pořízení hmotného či nehmotného majetku by přicházelo v úvahu pouze tehdy, pokud by byl za účelem získání certifikátu nakoupen (např.stroje, výrobní technologe, organizační postupy, atd.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 12. 2005 14:41
Moc prosím o radu: náklady na certifikaci ISO, které firma získá, mám zaúčtovat jako službu, nebo jako nehmotný majetek? Jedná se o certifikát na speciální službu - jak dlouho byste odepisovali?