Hlavní navigace

Odstupné zaměstnanci - KDY pojištění?

  • (neregistrovaný)

    19. 3. 2019 10:17

    Dobrý den, prosím o objasnění, ve kterých případech je ODSTUPNÉ se sociálním a zdravotním pojištěním a KDY s pojištěním není? Vybavuje se mi, že v minulosti jsem se setkala s odstupným, ze kterého se platila pouze daň. Děkuji za objasnění.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2019 10:42

      Kara1 (neregistrovaný)

      Pokud zaměstnavatel rozhodne o organizační změně, tzn. pokud např. rozhodne, že se zruší pracovní místo toho zaměstnance, tak dá zaměstnanci výpověď z důvodu nadbytečnosti (nebo se dohodnou na ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti), náleží zaměstnanci odstupné, ze kterého se neodvádí pojištění. Pokud se zaměstnavatel přemísťuje a pracoviště by bylo jiné, než má zaměstnanec v pracovní smlouvě a i když mu je třeba nabídnuta práce na tom novém pracovišti, ale on nechce, pak také dostane výpověď z důvodu přemísťování zaměstnavatele (nebo části zaměstnavatele) a také náleží odstupné.
      Pokud se zaměstnavatel ruší, také náleží odstupné. Odstupné zkrátka náleží, pokud pracovní poměr končí výpovědí ze strany zaměstnavatele dle § 52 písm. a), b), c) (nebo dohodou z těch důvodů). Jaké nejnižší odstupné náleží se dočtete v § 67 odst.1.
      A pak také náleží odstupné 12ti měsíční, pokud... viz § 52 písm. d a viz § 67 odst.2.
      Pokud ale nejde o žádný z těch důvodů a zaměstnavatel se zaměstnancem se např. dohodnou, že pracovní poměr skončí a zaměstnanec dostane nějaké peníze navíc, pak tyto peníze nelze nazývat odstupným, je to zkrátka odměna, prémie, bonus, odchodné apod., ze kterého se odvádí vše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).