Hlavní navigace

Profesní průkaz do nákladů

  • (neregistrovaný)

    19. 3. 2019 13:46

    Dobrý den, prosím máme jednoho řidiče náklaďáku ve firmě, chystá se do důchodu a chtěli bychom, aby si udělal profesní a řidičský průkaz jeho mladší kolega. Pokud mu to zaplatíme, udělá si ho.
    Profesní průkaz stojí cca 30 tis. můžeme prosím dát do nákladů a nárokovat DPH? je tam ještě psychologické vyšetření, to mu můžeme také zaplatit a dát do nákladů? Zaměstnanci to nějak máme řešit ve mzdě jako nepeněžní příjem? nebo ne děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2019 14:31

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Náklady na dopravně psychologické vyšetření zaměstnanci dokonce musíte uhradit - § 87a odst. 7 zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Zdokonalování odborné způsobilosti řidičů je prohlubováním kvalifikace, a proto i náklady na tato pravidelná školení má hradit zaměstnavatel. Avšak získání řidičského průkazu (pochopil jsem dobře, že chcete, aby si udělal i jej, tzn., že jej nemá) je zvýšení kvalifikace.

    • 19. 3. 2019 15:02

      Aion (neregistrovaný)

      Získání řidičského průkazu zvyšováním kvalifikace NENÍ.
      Zvyšováním kvalifikace je taková vzdělávací aktivita, při níž se mění hodnota kvalifikace, kterou zaměstnanec má:
      - je vyučen, má studovat střední školu s maturitou,
      - má střední vzdělání zakončené maturitou, má studovat VŠ,
      - vystudoval VŠ, má studovat jiný obor na VŠ apod.

    • 19. 3. 2019 17:48

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Pokud si můj příspěvek přečtete pozorně, tak zjistíte, že jsem nepsal o zvyšování kvalifikace (§ 231 odst. 2 zákoníku práce), ale o zvýšení kvalifikace (§ 231 odst. 1 zákoníku práce). Máte pravdu v tom, že získání řidičského průkazu není zvyšováním kvalifikace, což jsem netvrdil, neboť je zvýšením, což jsem uvedl.

      Změnou hodnoty kvalifikace, tedy zvýšením kvalifikace, se rozumí získání předpokladů pro výkon kvalifikovanější práce, pro kterou zaměstnanec dosud kvalifikaci nesplňoval. Změnu hodnoty kvalifikace zaměstnanec nemusí dosáhnout jen školským studiem, ale i v jiné formě vzdělávání - kvalifikační školení apod. Tedy získání řidičského průkazu, kterému předchází absolvování kurzu zakončeného úspěšnou zkouškou, je zvýšením kvalifikace.

    • 19. 3. 2019 22:30

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Na doplnění si dovolím několik citací z komentářů, které k jednotlivým paragrafům uvádí JUDr. Ladislava Jouza, opravdový odborník na pracovní právo, v komentovaném znění zákoníku práce.

      "Vzděláním se rozumí absolvování kvalifikační přípravy na povolání studiem, ktežto kvalifikace je schopnost zaměstnance vykonávat určité povolání. Vzdělání je užší pojem."
      "Kvalifikaci tvoří nejen teoretické vědomosti, ale i praktické zkušenosti zaměstnance, spočívající v jeho fyzických nebo jiných způsobilostech nebo vědomostech".
      "Změnou hodnoty kvalifikace se rozumí získání předpokladů pro výkon kvalifikovanější práce, pro kterou zaměstnanec dosud kvalifikaci nesplňoval (Rozsudek NS SSR sp. zn. Cz 24/88 R 7/1990)"

      Nelze tedy, problém zúžit na vámi uváděné dosahování vyššího vzdělání (střední - vysokoškolské apod.). Pro výkom funkce řidiče motorového vozidla není stanovena úroveň vzdělání, ale kvalifikační požadavky pro jednotlivé stupně kvalifikace jsou stanoveny. JUDr. Jouza uvádí, že změna hodnoty kvalifikace je "dosažení takového stupně nové kvalifikace, pokud zaměstnanec získá předpoklady pro výkon kvalifikovanější práce (pro vyšší funkci), pro kterou dosud kvalifikaci nesplňoval". Nejde tedy o vyšší vzdělání, ale o kvalifikovanější práci, resp. vyšší funkci (ze závozníka bez řidičáku, řidič náklaďáku).

      Myslím, že je to na podrobnější rozbor, zvláště ve vztahu k tomu, co se rozumí změnou hodnoty kvalifikace - viz citace, který zde nevyřešíme. Je však jasné, že se nejedná o pouhé zvyšování úrovně vzdělání, neboť jak uvádí JUDr. Jouza "změnu hodnoty kvalifikace nemusí zaměstnanec dosáhnout jen školským studiem, ale i v jiné formě vzdělávání (např. kurzy, semináře apod.)". Tím opravdu vyššího vzdělání nedosáhnete.

    • 20. 3. 2019 9:58

      pavla* (neregistrovaný)

      Děkuji za Vaše reakce, včera jsem se už sem nedostala, snad se mi vrátíte, pan má řidičák B a zvyšuje si na C + profesní průkaz, tak se ptám, jestli můžu dát cca 30 tis do nákladů, nárokovat DPH a jestli se zaměstnanci nějak dodaňuje ve mzdě děkuji Vám

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).