Hlavní navigace

Vrácení daně

  • (neregistrovaný)

    25. 3. 2019 23:02

    Dobry den,mám 2 syny 1 nezletilý ZTP/P druhý pracuje.Je možné aby si syn odečetl bratra v danovém přiznání?Já se starám o syna jako osoba blízká,manžel je také nemocný.Syn s námi žije ve společné domácnosti.Danové přiznání mu dělají v práci.Četla jsem náhodou že to lze a lze i 3 roky zpětně.Co je k tomu potřeba?Děkuji za odpověd

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2019 9:58

      Kara1 (neregistrovaný)

      Mohl by si ho uplatnit, pokud by ho měl v péči, která nahrazuje péči rodičů (viz. Zákon o daních z příjmů, § 35c, odst. 6.). Tzn. pokud např. rodiče zemřou a mají dítě zletilé i nezletilé, tak ten zletilý může dostat do této péče toho svého nezletilého sourozence.

    • 26. 3. 2019 10:03

      Kara1 (neregistrovaný)

      Anebo pokud by s tím Vaším nezletilým žili jeho prarodiče. Dědeček nebo babička - jeden z nich by ho mohl uplatňovat, pokud by měl příjmy k uplatnění daňového zvýhodnění.

    • 26. 3. 2019 12:43

      Lada (neregistrovaný)

      V § 35c odst. 6 Zákona o daních z příjmu je výčet, kdo všechno může být považován za vyživované dítě poplatníka (za které je nárok na daňové zvýhodnění na dítě). Bohužel sourozenci zde uvedeni nejsou. Leda jak již bylo zmíněno, pokud by to byli sirotci, a dospělý sourozenec by měl mladšího v péči nahrazující péči rodičů, což ale není váš případ. (Naopak vnouče by si dědeček s babičkou klidně mohli uplatnit, i když jeho rodiče žijí a starají se o něj - stačí aby spolu všichni žili ve společné domácnosti.)

    • 26. 3. 2019 15:50

      xJ (neregistrovaný)

      Píšete, že vnouče by si dědeček s babičkou klidně mohli uplatnit, i když jeho rodiče žijí a starají se o něj - stačí aby spolu všichni žili ve společné domácnosti. Společná domácnost ale nestačí. Jeho rodiče nesmějí mít dostatečné příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.

    • 26. 3. 2019 19:45

      Lada (neregistrovaný)

      No ale vždyť paní Hanka píše, že rodiče dítěte ty příjmy nemají.

      Jinak samozřejmě, že si to dítě může uplatnit buďto jeden z rodičů, nebo dědeček či babička - nikoli všichni naráz. A kdyby rodiče měli dostatečné příjmy, nemuseli by to dítě uplatňovat prarodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).