Dobrý den,
vy si první musíte určit HV, tedy tržby - náklady (takže před zaúčtováním daně). Daň poté účtujete jak píšete - a to až dle toho, jak Vám výsledná daň vyjde,tedy po zpracování daňového přiznání.
Nicméně - součástí DAP jsou výkazy (rozvaha a výsledovka), které přikládáte k DAP, ale až po zaúčtování daně.
Takže:
1) určíte HV
2) zpracujete si DAP
3) zaúčtujete daň
4) zhotovíte výkazy - rozvaha/výsledovka
5) tyto výkazy přiložíte k DAP
6) odesíláte na FÚ
Děkuji, takže vypočtenou daň už neuvádím v přiznání v příloze 1 v oddíle E jako úpravu zvyšující?
Řádek 104:
Hlavní kniha před zaúčtování daně: NÁKLADY - VÝNOSY = HV
Příloha č. 1 - uvádíte příjmy z účetnictví
Úroky (jestli myslíte hypoteční), které má FO jako občan, ne jako OSVČ, se uvádí na ř. 47 jako odečitatelná položka základu daně.
Úroky, které jsou součástí účetnictví - součástí HK (úroky z úvěru atp.) spadají normálně na nákladový účet 562 a nijak je nevyřazujete.
Myslela jsem úroky z kapitálového majetku podle §8, předchozí účetní dávala právě do řádku 104 rozdíl mezi Náklady a Výnosy (ty ovšem ponížila o úroky na účtu 662), v daň.přiznání je pak uvedla na řádek 38. Jen jsem se chtěla ujistit, že je to tak v pořádku :-)
Děkuji a přeji vám pěkný den
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
27. 3. 2019 11:27
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat při účtování o dani z příjmu FO, vedoucí účetnictví.
V interním dokladu si udělám předpis na vypočtenou daň (591/341) a pak teprve zpracuji daň.přiznání a uvádí se někde v daň.přiznání, samozřejmě kromě výpočtu?
Nebo zpracuji daň.přiznání a poté vytvořím předpis? Letos poprvé budeme platit daň a já tápu. Děkuji za rady