Obecně se za nedaňový náklad nepovažují technologické a technické úbytky zásob materiálu do výše ekonomicky zdůvodněné normy úbytků stanovené poplatníkem přičemž správce daně může posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností a o zjištěný rozdíl upravit základ daně.
Takže na Vašem místě bych na to napsal nějakou interní směrnici, kam bych Vámi uvedenou spotřebu materiálu nějakým způsobem zakalkuloval a pan jednatel ať si to podepíše a při případné kontrole pak obhájí a Vy budete v pohodě.
Takového řešení bych se obávala. To přece nejsou žádné technologické a technické úbytky zásob.
To je naprosto nevhodné řešení.
Prosím četl odpovídající někdy nějakou definici přirozených úbytků a ztratného a podíval se někdy do historických norem ztratného?
Kdybyste si pořádně přečetla mou odpověď, tak byste pochopila kam byla mířena. Samozřejmě je to naprosto nevhodné řešení, ale z pohledu tazatelky jedině možné, šlo mi o to poradit jí jak přenést odpovědnost na toho jednatele, který je očividně zcela mimo a zřejmě prodává obědy načerno :-)
Ona tím ale svoji odpovědnost na jednatele nepřenese. Zvlášť když vypracuje ještě navíc interní předpis, kterým to v podstatě dle Vás přikryje. Ponese spoluzodpovědnost a až dojde na lámání chleba, hodí to jednatel na ni.
Pořád platí §5 a §2950 NOZ.
A krácení daně bude jak vyšité.
To by mě zajímalo, jak se pak tazatelka popasuje s novým a doplněným zněním daňového řádu v § 8 odst. 4
(4) Při správě daní se nepřihlíží k právnímu jednání a jiným skutečnostem rozhodným pro správu daní, jejichž převažujícím účelem je získání daňové výhody v rozporu se smyslem a účelem daňového právního předpisu.“.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 3. 2019 6:53
Dobrý den,
jednatel si do své restaurace chce daňově uplatnit náklady na suroviny, které byly údajně použity pro zkoušení receptů. Restaurace se ještě pořádně neotevřela (pouze na pár akcí), ale těchto surovin má dost za poměrně velké částky. Trvá na tom, že má nárok si je daňově uplatnit. Myslíte, že je skutečně může dát do daňových nákladů? Děkuji.