Informace o tom, kdy zaměstnankyně požádala změnu místa pobytu, vám k ničemu není - změnit místo pobytu během DPN je možné jen se souhlasem ošetřujícího lékaře (= zaměstnankyně mohla požádat, lékař nevyhověl).
Šestihodinové vycházky jsou možné.
Objednat si lze nejenom nemoc.
Jde o to, jestli mohou sáhnout k nevyplacení nebo zkrácení náhrady za nemoc. Proto se chtějí ptát lékaře, jestli jí vůbec povolil pobývat jinde.
Pokud ne, tak v době mimo vycházky měla být na té adrese, kterou má vypsanou na neschopence. Tam ji kontrola ze strany zaměstnavatele nezastihla, takže náhradu mohou zkrátit (nebo zcela nevyplatit?)
Jestliže doktora o změnu požádala a on potvrdí, že jí změnu pobytu povolil (ale zaměstnavateli to neoznámila) - mohou nevyplatit nebo zkrátit náhradu?
Oni se nechtějí ptát, zda lékař povolil změnu místa pobytu, ale kdy zaměstnankyně o tuto změnu požádala.
Jakože krátit nebo nevyplatit náhradu za to, že neoznámila povolenou změnu místa pobytu?
v zákoně jsem se dočetla, že máme v zásaně dvě možnosti sankcí: 1 Nevyplatit náhradu (či snížit) nebo 2. výpověď. Zákaz dvojího trestu. Výpověď byla dána před nemocí, ta plyne dál, u DPČ se doba neprodlužuje. Můj dotaz byl bláhový, (je nad slunce jasné, že paní požádala lékaře zpětně až v době, kdy obdržela protokol o kontrole) a lékař jistě potvrdí, že zažádala zpětně.
Vy jste ten dotaz celý nečetla nebo nechápete? Vždyť z něj jasně vyplývá, co chce tazatelka vědět.
Píše o tom, že dali zaměstnankyni výpověď. Ona následně omarodila, což znamená jí ještě zaplatit náhradu mzdy za nemoc. Zaměstnavatel byl 2x tu zaměstnankyni mimo dobu vycházky zkontrolovat a nikdy ji nezastihl doma. A proto jí chtějí nevyplatit náhradu za nemoc. Zaměstnankyně se ale brání tím, že má od lékaře povoleno pobývat jinde, ne tam, kde ji zaměstnavatel kontroloval. Proto potřebuje tazatelka vědět, jestli měla povolený jiný pobyt už předtím, než ji šli zkontrolovat. Jestli doktor řekne, že ne, tak je to jasné, měla být tam, kde ji chtěli zkontrolovat. Ale jestli doktor potvrdí, že jí jiný pobyt už předtím povolil, ale ona to neoznámila zaměstnavateli - mohou náhradu nevyplatit nebo zkrátit?
Jaká totální neznalost? Kdybychom každý všechno věděli, nemuseli bych se tu ptát. A že existují konfliktní zaměstnanci, to je fakt.
Taky mě zajímalo řešení, bohužel od Vás se normální odpovědi nebo rady nedočkáme. Napsat "Jakože krátit nebo nevyplatit náhradu za to, že neoznámila povolenou změnu místa pobytu?", to je buď provokování nebo nechápavost.
Oni nechtějí nevyplatit náhradu za to, že neoznámila povolenou změnu pobytu, ale za to, že nedodržovala povinnost podle 301a Zákoníku práce.
Já bych řekla, že všechno popsala docela jasně, až na to, že neví, jestli té zaměstnankyni vůbec to jiné místo pobytu doktor povolil. Nebo jaká informace Vám ještě chybí? Já bych to brala tak, že i kdyby lékař potvrdil, že jí bylo jiné místo pobytu jím povolené, a to ještě předtím, než ji šel zaměstnavatel zkontrolovat, tak jí mohou náhradu mzdy zkrátit nebo nevyplatit, protože ona tuto skutečnost předem písemně nebo jinak prokazatelně zaměstnavateli neoznámila. Je to tak?
Tak vzhledem k tomu, že zaměstnavatel označuje zaměstnankyni jako konfliktního zaměstnance, tak už bez znalosti bližších okolností se jeho přístup jeví jako šikanózní.
Tazatelka nepopsala nic: za jakých okolností kontroly probíhaly, s jakou intenzitou, kdo byl osobou provádějící kontrolu, zda kontrola respektovala práva a oprávněné zájmy zaměstnankyně, jaká součinnost přicházela ze strany zaměstnankyně v úvahu apod.
Asi tak.
pro Aion: Ale my přece tady nemůžeme posoudit, na které straně je pravda, to není úkolem tohoto fóra :-). Jde o to odpovědět na dotaz ve smyslu, jak je popsaný. Vaše domněnky jsou proto "mimo mísu" :-). Nemůžete přece z ničeho tady posoudit, že zaměstnavatel je "šikanózní". Mimochodem - přece všichni víme, že někteří zaměstnanci prostě "konfliktní" jsou, a popsaná situace tomu odpovídá.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
28. 5. 2019 10:30
Dobrý den, prosím o radu,
Zaměstnankyně DPČ od března, nemocensky pojištěna, postupně velice konfliktní, obdržela výpověď s 15. denní výpovědní lhůtou.
Vyhrožováno zaměstavateli, že půjde tedy dlouhodobě marodit, protože potřebuje mít příjem do konce července.
Lékař skutečně vystavil neschopenku :-) S 6. hodinovými vycházkami. Nezpochybňuji toto právo..
Po devíti dnech provedena 2x kontrola zaměstnavatelem v místě bydliště v dobách mimo povolené vycházky, zaměstnankyně nikdy nezastižena.
Sepsán protokol, doručen zaměstnanci, ošetřujícímu lékaři, OSSZ.
Zaměstnankyně odpověděla, že z její strany je vše ok, neb oznámila lékaři změnu bydliště které je kdesi na druhém konci republiky. Naše odpověď byla, že měla především ze zákona povinnost předem písemně oznámit zaměstnavateli, což neučinila.
Máme v úmyslu jí nevyplatit náhradu mzdy za plánované směny. S tím, že DPČ skutečně za 15. dnů skončí. A po dobu PN dále provádět kontroly v místě bydliště.
Můj dotaz zní? Můžeme písemně požádat lékaře o součinnost ve smyslu Kdy naše zaměstnankyně požádala o změnu bydliště? Možná naivně se zeptám: může lékař lhát? Z této kauzy jsem už vyčerpaná a udivuje me, že si lze v tomto státě objednat nemoc.