Hlavní navigace

Prohlášení k dani podepsané dvakrát

  • (neregistrovaný)

    19. 6. 2019 13:34

    Dobrý den. Prosím o radu.
    Poplatník má dva zaměstnavatele, u obou podepsal prohlášení k dani s tím, že u prvního zaměstnavatele uplatňuje základní slevu na poplatníka a u druhého zaměstnavatele neuplatňuje žádné slevy, má pouze podepsáno prohlášení bez slev. U obou zaměstnavatelů se bude odváděna zálohová daň. Je tento postup v pořádku? Všude na internetu je psáno, že nelze podepsat dvě prohlášení zároveň, souběžně u dvou zaměstnavatelů. Ale domnívám se, že když u jednoho se slevy uplatňují a u druhého se neuplatňují, tak je to v pořádku. Prosím o případný odkaz na zákon.

    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2019 11:45

      Kara1 (neregistrovaný)

      Není to v pořádku. Při nepodepsaném prohlášení je jiný režim než při podepsaném prohlášení a od toho se odvíjí typ daně (zálohová či srážková) a od toho se odvíjí i povinnost či nepovinnost podávat daňové přiznání. Např. daň zálohová v režimu nepodepsaného prohlášení znamená povinnost podat daňové přiznání.
      Pokud má dva nebo více zaměstnavatelů současně, opravdu může podepsat pouze u jednoho. U druhého mít podepsáno nesmí.
      Pouze pokud má více zaměstnavatelů v měsíci, ale postupně za sebou (tj. ani jeden den se nepřekrývá), může podepsat v tom měsíci u všech, u všech tedy bude daň zálohová v režimu podepsaného prohlášení, slevu uplatní jen jeden (zpravidla ten první). A daňové přiznání v takovém případě podávat nemusí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).