Píše, že rozvržení jeho pracovní doby je pondělí až pátek po 8 hodinách. A on pracoval v sobotu, což chápu jako přesčas, proto se ptám, jestli si za tuto práci vybral náhradní volno.
Normálně zaměstnanci, kteří mají rozvržení pracovní doby od pondělí do pátku, mluví tímto způsobem - "jdu dělat v sobotu a za tu sobotu si beru v pondělí náhradní volno". Proto jsem se záměrně zeptala tímto způsobem, protože vím, že takové otázce spíš porozumí a dozvěděla jsem se, co jsem se dozvědět potřebovala, abych jí mohla odpovědět.
Náhradní volno neměl.
Pokud dobře chápu, zaměstnanec by měl mít buď příplatek za sobotu a jeden všední den náhradní volno (což bude vidět i z docházky) nebo příplatek za sobotu a přesčas za sobotu, protože dle smlouvy má pracovat jen po-pá. (pak bude v docházce 21 dní odpracovaných v červnu).
Děkuji za trpělivost.
Ver.
Pokud za práci v sobotu nečerpal náhradní volno, pak musíte sobotu zaplatit jako přesčas.
35 000 : 160 x 168 = 36 750 (mzda za odpracované hodiny)
205,08 x 8 x 0,25 = 411 (přesčasový příplatek)
205,08 x 8 x 0,1 = 165 (příplatek za práci v S+N)
36 750 + 411 + 165 = 37 326,-Kč
Začala jsem psát odpověď, ale odběhla jsem na oběd a vidím, že paní Jasná Vám už odpověděla. Jen bych dodala, že ten příplatek za práci v sobotu (neděli) náleží vždy, i kdyby si náhradní volno vybral. A ten přesčasový příplatek nemusí být vždy 25%. Předpokládám, že nešlo o práci v noci (tedy mezi 22 h a 6 h), to by náležel ještě příplatek noční.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
7. 7. 2019 21:54
Dobrý den,
prosím o radu...
Zaměstnanec má úvazek 40 hod týdně, 8 denně, Po-Pá. První den nástupu do zaměstnání byla ale sobota, kdy odpracoval 8 hod.
Je zaměstnán v soukromé firmě. Jeho hrubá měsíční mzda je 35.000,- Kč. (PPÚ vyšel 205,08)
V docházce má za červen 21 dní po 8 hod. (vč.soboty)
Mzda se bude počítat: hrubé 35.000,- + příplatek sobota tj. 10% (tj. 205,08*8hod*10%)?
Mockrát děkuji za pomoc
Ver.