Re: Student zaměstnaný na dohodu
Ale ne, buď to popletl ten, co Vám to říkal, nebo jste to špatně pochopila. V dohodách o provedení práce se zatím nic nezměnilo. Stále platí, že DOPP lze sjednat, pokud rozsah hodin, předpokládaných k provedení té práce, nepřesáhne u téhož zaměstnavatele a téhož zaměstnance 100 v kalendářním roce. Může jít i o více dohod u téhož zaměstnance a téhož zaměstnavatele v roce, ale součet hodin všech těchto dohod nesmí přesáhnout 100. U jiného zaměstnavatele zase může mít tentýž člověk dalších 100 hodin atd. Musí jít o dohodu typu - smluvil provedení úkolu - provedl a odevzdal - skončil. A pak třeba další měsíc znovu. Odměna je smluvní, není omezena. (Mimochodem, student podepíše prohlášení, doloží potvrzení o studiu a může uplatňovat 4120 Kč nezdaněných).
Z DOPP SE NIKDY NEODVÁDÍ POJIŠTĚNÍ.
Omyl vznikl z toho, že zákon o zaměstnanosti stanovil, že pracovní agentury už nesmí najímat nikoho na dohodu o provedení práce. Takže musí vzít zájemce třeba na dohodu o pracovní činnosti, ze které se pojištění odvádí - a firmám je pak pochopitelně nabízejí o to dráž.
Pokud ale člověk (nejde jen o studenta) si sjedná s firmou sám DOPP, pak všechno zůstává při starém.
Re: Student zaměstnaný na dohodu
Doba, kdy pracují na DOPP se nemůže započítat pro účely určování podpory v nezaměstnanosti, právě proto, že se z toho neodvání pojištění (ve kterém je část na státní politiku zaměstnanosti). Student, který dostudoval a nesehnal práci, musí dát dohromady tuším rok činnosti, ze které platil pojištění, v předchozích 3 letech, aby měl nárok na podporu. Což je hrozná volovina, protože např. středoškolák to nedá dohromady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 12. 2005 15:30
Může mi někdo prosím poradit? Bylo mi řečeno, že se od letošního roku SE musí za studenty odvádět sociální a zdravotní pojištění, že už za ně stát neplatí, pokud jsou zaměstnaní i na dohodu o provedení práce. Jedná se mi o případ, kdy student je zaměstnán na dohodu o provedení práce a nedosahuje 100 hodin ročně ani 5.000,- Kč za měsíc. Musí za něj nezisková organizace odvádět SP a ZP? Já si myslím, že ne. Ale bylo mi řečeno, že je to novinka, ale nemohu nikde najít v zákonech, kde by toto bylo uvedeno. PROSÍM O RADU, PŘÍPADNĚ JAKÉHO ZÁKONU SE MÁM DRŽET.