Hlavní navigace

Doprovod k lékaři setra

  • (neregistrovaný)

    26. 7. 2019 11:24

    Dobrý den,

    můžete mi prosím někdo poradit?
    zaměstnanec jde jako doprovod k lékaři s jeho sestrou, jak je to s volnem? Má nárok na pracovní volno s náhradou nebo bez náhrady mzdy? A musí být potvrzena propustka?

    Pak pokud jde zaměstnanec jako doprovod s těhotnou manželkou, jak je to v tomto případě? Popř. když je to jeho družka je v tom rozdíl?

    Moc děkuji za rady, dělám poprvé.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2019 12:41

      III (neregistrovaný)

      Tohle řeší nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

      8. Doprovod

      a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

      1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,

      2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

      b) Pracovní volno k doprovodu zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociálních služeb nebo do školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 6 pracovních dnů v kalendářním roce.

      c) Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady mzdy nebo platu.

      Pro účely tohoto bodu se rodinnými příslušníky rozumí fyzické osoby uvedené v bodě 7.

    • 26. 7. 2019 12:45

      RůženkaS (neregistrovaný)

      moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).