Re: Dědictví - notářský zápis
*** Já Vám na tohle, bohužel, nedokážu odpovědět - neznám ten systém, jakým je to přidělováno - snad někdo další ***
O úmrtí Vašeho rodiče se dozví soud v místě, kde měl trvalé bydliště. Soud by měl vyvěsit oznámení o úmrtí na úřední desce na dobu asi 6-ti týdnů /nevím to přesně/, aby se mohli přihlásit případní věřitelé. Po této době pověří soud konáním ve věci dědického řízení notáře, kterého sám vybere. Tento notář Vás obešle předvoláním k předběžnému šetření, ve kterém si přečtete, co se od Vás bude chtít.Až bude věc u notáře vyřízena, vrátí ji soudu, který vydá konečné usnesení. Připravte se na to, že celé řízení bude trvat minimálně půl roku. Dobrá rada na závěr: jestli máte právo disponovat s účtem zemřelého rodiče, tak ho rychle využijte /i když byste neměla/, peněžní ústav se oficiálně dozví o úmrtí svého klienta až když se ho notář bude dotazovat na přesný stav účtu ke dni úmrtí.
ten kdo vypravoval a zařizoval pohřeb bude notářem vyzván k zahájení dědického řízení a poskytne prvotní informace o zemřelém, zda měl dle jeho informací děti,sourozence a pod. to je součástí jednání,které vyřizovatel pohřbu bude notáři sdělovat...takže otázkou je,kdo vyřizoval pohřeb ve Vašem případě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 12. 2005 19:22
Zajímalo by mě, co mám dělat, když mi umřel jediný rodič a jsem dědicem a mám jednoho sourozence. Co se bude dít dál? Musím kontaktovat soud, právníka nebo notáře? Nebo mě někdo bude kontaktovat ze soudu nebo notář, aby se sepsala dědická dohoda?
Děkuji.
Karla