Hlavní navigace

Nerovnoměrná prac.doba, změna úvazku a dovolená

  • (neregistrovaný) 212.111.6.---

    1. 8. 2019 12:56

    Prosím o kontrolu a případný názor přepočtu nároku na dovolenou, neb v této oblasti nejsem kovaná...
    Původní úvazek 20hod. týdně, Po,Út, Čt po 4 hodinách, st po 8 hodinách, pá-ne volno. Stanovená obvyklá prac. doba u zaměstnavatele 40 hodin týdně, po-pá 8 hodin.
    Roční nárok dovolené: 4 (dny v týdnu pracuje) x 4(týdny dovolené u zaměstnavtele) = 16 dnů
    Optimální čerpání dovolené by bylo: 16/4=4
    pracuje 3 dny po 4 hod: 3*4=12 dnů/4hod
    1 den po 8 hod: 1*4= 4dny/8 hod
    V tomto úvazku pracováno: 1.6.-30.6. tj. 1/2 roku

    Od 1.7. změna úvazku na plný 40 hodin týdně, Po-Pá 8 hodin
    zkrác. úvazek 1.1-30.6. - roční nárok dovolené 16 dnů
    plný úvazek 1.7.-31.7. - roční nárok dovolené 20 dnů

    16/12*6 = 8 dnů 8/4 prac. dny=2 3(dny po 4 hod).*2=6 dnů po 4 hodinách
    1(den po 8 hodinác)*2 = 2 dny po 8 hodinách
    -------------------------------------------------------------
    přepočet na hodiny 6*4 + 2*8 = 40 hodin
    20/12*6 = 10 dnů přepočet na hodiny 10*8 = 80 hodin

    celkem tedy nárok na 40+80 hodin dovolené tj. 120 hodin 120 hodin/8 (nyní 8 dinová prac.doba) = 15 dnů dovolené po 8 hod.

    Pokud by již byla vyčerpaná nějaká dovolená, tuto přepočtu na hodiny odečtu z celkového nároku a vydělím 8, opět bych dostala aktuální nárok dovolené... Vše za předpokladu vzniku roční či poměrné části dovolené...

    Mohu takto postupovat?
    Moc děkuji za Vaši pomoc, rady zde jsou pro mě opravdu velkým přínosem, zejména pomoc paní Jasné je bezvadná!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2019 13:14

      jasná. (neregistrovaný) 91.139.11.---

      Shrnu to, jestli se v tom dobře orientuji. V prvé řadě, každý týden byl a nyní zase je odpracovaný stejný počet hodin. Od. 1.1. do 30.6. pracoval každý týden 20 hodin, nyní má úvazek 40 hod./týdně. Takže se nejedná o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu.
      Nárok na ŘD bych počítala takto:
      1-6 = 6/12 z 16 = 8
      7-12 = 6/12 z 20 = 10
      8 + 10 = 18
      Celoroční nárok bude činit 18 dní.

    • 1. 8. 2019 13:55

      (neregistrovaný) ---.hcv.cz

      Paní Jasná,
      děkuji... Ano, každý týden odpracoval stejný počet hodin, ale délka směn v různých dnech ve zkráceném úvazku byla někdy 4 hodiny, někdy 8 hodin... V Heliosu šel takto nastavit pouze kalendář pro nerovnoměrnou dobu, u rovnoměrné nešel zadat do kalendáře různý počet hodin v různých dnech. - proto jsem použila slůvko nerovnoměrné.
      Prosím, mrkněte na tento článek - vycházela jsem z něj...
      https://www.zivnostnik.cz/33/vypocet-dovolene-pri-zmene-rozvrhu-pracovni-doby-uniqueidgOkE4NvrWuOxZ4GxLdrsInRJhZWiYirMayX0xicUK50/?justlogged=1

      Moc děkuji za Váš čas a pomoc

      A:-)

    • 2. 8. 2019 7:58

      jasná. (neregistrovaný) 91.139.11.---

      Bohužel, na vámi uvedené stránky se nedostanu, protože to po mě požaduje registraci a registrovat se nechci. Mám taky Helios a věřím, že jste musela použít kalendář pro nerovnoměrně rozvrženou prac. dobu z důvodu správně spočítané náhrady v době nemoci a z důvodu proplácení dovolené. To však neznamená, že má nerovnoměrnou pracovní dobu, vy jste si pouze takto nastavila kalendář.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).