Dekuji za nazor, prave me take, ale je to navic dalsi doklad interni..
ale spis zvazuji, že dopiseme do smernice, ze budeme vyuzivat kurz banky, tzn. ze by v techto pripadech nevznikal kurzový rozdíl vubec a na konci roku by to nebylo takove cislo na preceneni..., mame tech prevodu mezi ucty hodne.
Ale moc dekuji
Ale zase vám bude vznikat rozdíl mezi fakturou a úhradou a to budete zase interňákem dorovnávat - myslím, že změnou směrnice si moc nepomůžete :(
Ještě bych možná zvážila udělat analytiku účtu 261 a na něm hromadit ty kurzové rozdíly a interňák udělat třeba jen jednou měsíčně? Ročně?
no tady by mi kurzové rozdíly nevznikaly, jelikoz řeším, že by se uvedl kurz používaný bankou, ale tyka se to pouze při převodech mezi ucty.... u faktur zahraničních a jejich uhrad by byl vyuzivan kurz pevny, ktery mame stanoveny...
Vidite zde nejaký problém ?
Právě při použití kurzu banky při převodech mezi ucty mi nevznikne na konci roku takova šupa na kurz. rozdílech, ne ? pokud to chapu spravne... ?
Ano, pro převody Kč mezi účty nebo pokladnou a účtem můžete použít kurz banky,na konci roku přepočtete zůstatek v cizí měně kurzem ČNB k 31.12., pro ostatní operace v cizí měně používáte kurz ČNB stanovený ve směrnici. Při likvidaci faktur v cizí měně většina programů spočítá kurzový rozdíl automaticky.
Dobrý den, ted jsem nasla v zakone o ucetnictvi ten paragraf.
Jen bych potrebovala zdali chapu spravne. tzn ,kdyz budu prevadet z EURuctu na korunovy ucet, tak vlastne na EURo uctu budu mit castku v KC stejnou jaka je pripsana na Kč účtu ? na vypise nekde je videt kurz ?
a pokud budu prevadet napr. 250 000 kc na EURo účet, tak na EURo účtu si zadam EURa co se pripsaly, ale v Kc bude zase 250 tis. Kč.. ? je to tak?
A prosim jak budu postupovat pri prevodu EUR na USD ucet ? STandardne pouzivame pevny kurz....
moc dekuji za objasneni, ted jsme v tom zacali dost "pracovat", ale praxe nejak chybi..., ono mi to stejne furt vychazi plus minus stejne a na konci roku se srovna, ale potrebuji nastavit spravny postupy...
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
10. 9. 2019 9:04
Dobrý den, prosím o kontrolu, zdali postupuji správně.
Používáme pevný kurz ČB, např. 25,300. Při převodech mezi Kč učet a EUro účtem...např. z Kč účtu mi odchází na EUro účet 26 000 Kč.
Na EUro účet se mi připíse 1000 EUR, po prepoctu pevnym kurzem to je 25 300 kc. vznika mi zde kurzová ztráta 700 Kc ?
účtuji na bance korunové bance: 25300 Kč 261/221 a 700 Kc 563/221 ?
Kurz banky nepouzivame.
Předem děkuji