Hlavní navigace

Organizační změna - krácení pracovního poměru

  • (neregistrovaný)

    10. 10. 2019 23:51

    Potřebuji poradit, jak správně postupovat když potřebuji zaměstnanci zkrátit pracovní dobu ze 6ti hodin denně na 4 hod.denně.Jsme malá firma o dvou zaměstnancích a je zbytečné, aby " houpali" nohama, když není co dělat.Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2019 6:46

      III (neregistrovaný)

      Nabídnout jim dohodu o změně pracovní smlouvy, se kterou oni ovšem nejsou povinni souhlasit. Protože je to ale organizační změna, můžete jim v tomto případě dát výpověď pro nadbytečnost s 2 měs. výpovědní dobou a odstupným. Potom si přijmout zaměstnance, který bude souhlasit s vašimi požadavky, tedy 4 hod. prac. dobou. Nemáte žádnou možnost jak je ke změně přinutit.

    • 11. 10. 2019 9:07

      Aion (neregistrovaný)

      Na sdělení "potřebuji zaměstnanci zkrátit pracovní dobu" odpovědět, že je to organizační změna, je velmi odvážné a zavádějící.
      Pro tazatelku: abyste mohli dát výpověď, statutární orgán nebo jím pověřená osoba musí o organizační změně rozhodnout. Bude se jednat o zrušení části pracovního místa, rozhodnutí musí mít všechny obsahové náležitosti.

    • 11. 10. 2019 12:12

      III (neregistrovaný)

      Samozřejmě máte pravdu, měla jsem napsat nikoliv , že je to organizační změna, ale že situaci mohou řešit provedením organizační změny, neboť důvod k jejímu provedení (málo zakázek( se přímo nabízí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).