Dobrý den,
snažím se od začátku měsíce upozorňovat firmy na chybně vystavené faktury. Zatím se to daří tak půl na půl :o).
Jinak když je správně vystavená faktura zaplacená zaokrouhleně, tak to neřeším a rozdíl zaúčtuji na 648 celý.
Je to můj názor, třeba někdo bude oponovat, ale chci, aby částky v účtu souhlasily s částkami na fakturách.
Hezký den.
Já jsem četl i názor, že vzhledem ke znění § 36 odst. 1 zákona o DPH ( Základem daně je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění...), je potřeba danit i to, co sice neni na fakture, ale presto jsem to obdrzel - tedy i uhradu nad ramec fakturovane castky.
a teď naprosto bez ironie se zeptám, protože to mi vrtá v hlavě: když platba přijde, jak rozúčtujete ten halířový rozdíl na základ a DPH? Já fakt nevím.
Názory jsou různé a třeba i správné, ale v praxi se s tím člověk musí nějak popasovat, zaúčtovat to ve svém softwaru atd...
Krásný víkend.
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/novinky/2019/vypocet-dph-a-zaokrouhlovani-od-2019-10-01-10101. Tomu říkám pružné sdělování zpráv.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
11. 10. 2019 9:32
Dobrý den,
od 1. 10. 2019 vystavujeme faktury nezaokrouhleně, ale stává se nám, že zákazníci uhradí bezhotovostně částku zaokrouhlenou na celé koruny. Chtěl bych se zeptat, zda celý "přeplatek" účtujete na 221/648 nebo ho rozdělíte na základ a DPH - 221/648+343.
Děkuji