Nemusíte řešit vůbec nic, klidně zaokrouhlujte jako doposud, už je vyjádření i finanční správy, že zaokrouhlování na koruny i v bezhotovostním styku nevstupuje do základu DPH a DPH, viz https://www.financnisprava.cz/cs/dane/novinky/2019/vypocet-dph-a-zaokrouhlovani-od-2019-10-01-10101
Dobrý den,
přečtěte si nejnovější diskuze na toto téma, v pondělí finanční správa vydala tuto zprávu:
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/novinky/2019/vypocet-dph-a-zaokrouhlovani-od-2019-10-01-10101
takže tento Váš případ podle mě může být normálně zaokrouhlený a to zaokrouhlení se nezahrnuje do základu a DPH. Řídili jsme se výkladem daňového poradce Pavla Běhounka a od začátku měsíce jsme kontaktovali firmy, které neměli podle tohoto výkladu správně vystavenou fakturu a teď po vydání zprávy finanční správou si připadám trošku jako blbec, který všem píše něco, co není pravda.
Ve finále: kdo nic nedělal a neřešil, dobře udělal.
Přesně tak, ale nejhorší je, že původní výklady ohledně zaokrouhlování takové skutečně byly, že má vstupovat do základu DPH atd., i daňový poradce nám to tvrdil.... Takže vlastně pohoda, toto se nemění :-)
je mi líto firem, které kvůli tomu platili předělání softwaru :o(( to už finančáky nezajímá... Minulý týden jsme dostali fakturu, kde je vidět, že to firma nechala předělat tak, aby to zaokrouhlování bylo zahrnuté do základu daně a DPH - no a teď to mají vlastně špatně.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
17. 10. 2019 9:18
Prosím, není někde vzor jak má vypadat fa a paragon . Výklad zaokrouhlování je těžko pochopitelný i pro daň. poradce. Nejde o výpočet DPH a následné zaokrouhlení, to je jasné, ale zda může být na bezhotovostní faktuře : 7486,50 - daň zákl. sazba 1572,17 = 9058,67 zaokrouhlení 0,33 bez DPH, celkem k úhradě 9059,--. Vystavit fa bez zaokrouhlení 9058,67 je pro mě nepochopitelné a začíná nám při účtování dělat potíže.
Děkuji Petr