Změna DPH - vliv na smlouvu o pronájmu

• (neregistrovaný)

25. 3. 2013 10:11

Dobrý den,

loni tj. 2012 jsem uzavřel smlouvu (jsem spol. s r.o., neplátce DPH) na pronájem kanceláře se společností (spol. s r.o.), která v té době nebyla plátcem DPH. Ve smlouvě mám uvedeno, že je DPH 0% tj. 0 Kč a určitá částka čtvrtletně. Ve smlouvě ani obchodních podmínkách není o DPH ani slovo (mohu poslat k nahlédnutí).

Začátkem tohoto roku se ale společnost, od které si kancelář pronajímám, stala plátcem DPH a teď mi navýšili o oněch 21% cenu.

Je toto možné? Jsem povinen jim částku uhradit?

Děkuji Vám

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2013 20:44

bez přezdívky

Dobrý den pane Cvejne,

podle ustanovení § 56 odst. 3 zákona o DPH je nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor osvobozen o daně z přidané hodnoty.

Plátce (pronajímatel) se však může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň (viz § 56 odst. 4 zákona o DPH).

V případě, že jste osoba povinná k dani, nikoliv však plátce daně, pronájem kanceláře je osvobozený plněním. Pronajímatel nesmí fakturovat neplátci daně pronájem s daní, pouze u plátců daně má právo volby. Doporučuji o tom informovat Vašeho pronajímatele.

Přeji hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).