Hlavní navigace

Pracovní oděv

  • (neregistrovaný)

    31. 10. 2019 15:51

    Dobrý den, prosím o radu. Do jaké hodnoty mohu poskytnout pracovní oděv? Může se lišit hodnota prac. oděvu pro zaměstnance a pro jednatele? Stačí částku upravit ve vnitřní směrnici, nebo musím dodržet nějakou max. hodnotu? Pro zaměstnance mám 1200,-+dph,pro jednatele jsem navrhovala 4000,-+dph. Chtěli jsme, aby reprezentoval v lepším ☺️tak objednal bundu a kalhoty od té firmy se pštrosem(a tam je to samozřejmě dražší). Děkuji Heda

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2019 17:30

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Poskytování pracovních oděvů není ohraničeno cenou jejich pořízení (mohou být pořizovány v řádu desetitisíců). Důležité je, aby plnily účel, pro který jsou poskytovány, a podmínky pro poskytování pracovních oděvů.

      Jsou-li pracovní oděvy poskytovány jako osobní ochranný pracovní prostředek (OOPP), musí být splněny všechny požadavky stanovené pro poskytování OOPP (§ 104 zákoníku práce, nařízení vlády č. 495/2001 Sb.).

      Není-li pracovní oděv OOPP, je vhodné, když jeho poskytování a nošení je upraveno v interním předpise zaměstnavatele. V něm by měla být řešena povinnost nosit je pouze při výkonu zaměstnání, způsob přidělení, kdo má na něj nárok, vymezení charakteru a podoby oděvu a všech jeho součástí včetně způsobu odlišení od občanského oděvu (trvalé a viditelné označení identifikačními znaky zaměstnavatele – například logem), neboť jinak nemohou být náklady na jejich pořízení a jejich údržbu uznány jako daňově uznatelný nárok zaměstnavatele.

    • 31. 10. 2019 17:31

      Aion (neregistrovaný)

      Jedná se o OOPP?
      Jednatel je zároveň zaměstnanec, pokud ano, koná stejnou práci jako ti s tou levnou bundou? Tj. zda ta dražší bunda má minimalizovat stejná rizika možného ohrožení zdraví jako ta levná?
      Neumím si představit, jak může reprezentovat v bundě. V bundě obchodně řídí společnost?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).