Hlavní navigace

Pravděpodobné neodhlášení na pojišťovně

  • (neregistrovaný)

    1. 11. 2019 18:39

    Dobrý den,

    skončil jsem v předchozí práci dne 31.08.2019. Jelikož mám elektronický přístup do tzv. e-komunikace Pojištovny MV, tak jsem dne 20.09. zjistil, že stále v systému v přehledu pojistných dob nemám evidované odhlášení (ukončení) pojištění u předchozího zaměstnavatele.
    Na dotaz v pojišťovně mi paní sdělila, že "změna se projeví až po zpracování zdravotní pojišťovnou, což může být s prodlením".
    Nicméně je to zase již skoro měsíc a půl a pořád nemám evidované ukončení. Nevím, zdali bych měl do pojištovny zajít a zeptat se jich, jestli opravdu mé odhlášení evidují, případně si nejsem vůbec jistý, jestli mi na přepážce takovou informaci vůbec sdělí. Případně bych musel tedy asi kontaktovat účetní firmu, která u bývalého zaměstnavatele tyto věci vypořádává.
    Mne jen zajímá, čistě právně a teoreticky, jestli by třebas můj bývalý zaměstnavatel po mé osobě nemohl vymáhat třeba vzniklou škodu, když můžeme říci, že vlastně ty peníze šly mé osobě v rámci pojištění.

    Honza

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2019 20:30

      Honza (neregistrovaný)

      Omlouvám se, nešťastně jsem to v poslední větě napsal. Škodu by mohl mít de facto zaměstnavatel, kdy pokud mne neodhlásil, tak by pojištovna měla po něm požadovat zaplacení zdravotního pojištění, protože mne tedy vede, že jsem zaměstnán u něj stále, byť to již fakticky není pravda.

    • 1. 11. 2019 20:58

      . (neregistrovaný)

      Podívejte se na § 8 Zákona č. 48/1997 Sb. Nejste již u zaměstnavatele zaměstnaný, zaměstnavateli zanikla dnem skončení zaměstnání povinnost platit část pojistného .. více uvedený §. Nemáte již zúčtovanou mzdu, nemáte tudíž vyměřovací základ, ze kterého by se zdravotní pojištění vypočítalo a odvedlo. Leda-že by Vám dal ještě nějakou odměnu po skončení zaměstnání.
      Týkat by se Vás mohl § 10 odst. 2) Zákona č. 48/1997 Sb.

    • 1. 11. 2019 21:35

      Honza (neregistrovaný)

      Děkuji, ten § 10 odst. 2) Zákona č. 48/1997 Sb právně znamená, že já mám povinnost u bývalého zaměstnavatele zjišťovat, že mne odhlásil, nebo to spíše znamená, pokud já se nějakým (např., že mi účetní sám od sebe zavolá, že mne zapomněl odhlásit) způsobem dozvím, že skutečně odhlášený nejsem? Je mi jasné, že když půjdu na pojišťovnu, tak mi zase paní u přepážky zcela jistě řekne to, co minule, že je povinností z-tele odhlásit mne do 8 dnů a že pokud to udělal, tak to mohou ještě zpracovávat. Takže toto ba ani elektronický přístup do systému evidence pojistných dob by pro mne tedy neměl znamenat to, že já mám nějaké povědomí o tom, že nejsem odhlášený. Nyní se mi jako asi nejoptimálnější možností jeví to, že napíšu email účetní firmě, ať se na to podívají. Jen mne štve, že já musím řešit povinnosti jiných lidí a dělat jejich práci.

    • 1. 11. 2019 22:11

      . (neregistrovaný)

      Právně nevím, neb nejsem právník. Jsem v tomto pouze laik, diskutující na tomto veřejném diskuzním foru. Pokud se jedná o externí účetní firmu, tak ta bez pověření svého klienta s Vámi vůbec nemůže komunikovat. Jste pro ni cizí osoba. Řešte buď přímo se zaměstnavatelem nebo napište oznámení o ukončení svého pracovního poměru na zdravotní pojišťovnu sám.

    • 1. 11. 2019 22:40

      Aion (neregistrovaný)

      Na mě to dělá dojem, že se hledá problém, kde není.
      Ust. par. 10 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zakotvuje oznamovací povinnost pojištěnce pro případ, zjistí-li, že zaměstnavatel předepsané skutečnosti pojišťovně neoznámil. Tazatel evidentně neví, resp. je zřejmé, že není naplněno, že by zjistil. Pokud mu to nedá spát, ať se zeptá zaměstnavatele, nebo ať postupuje podle výše citovaného ustanovení (možná nadbytečně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).