Měli by vám odpovědět na odboru státní sociální podpory, tam kde budete o zvýšení RP žádat. Podle mne by měli počítat i DVZ z druhého příjmu, protože výši otcova DVZ také posuzují i v případech, kdy dávky nečerpá. Ovšem já neznám detailně tuto problematiku.
tak jsem dnes byla na OSSZ a pán na podatelně mi potvrdil denní vym. základ - tiskopis, kde mi započítal jen jeden příjem a to ten, ze kterého se mi počítala mateřská. Prý to druhé zaměstnání použít nemůže (i když jsem z něho platila zdrav+soc). Je to z toho důvodu, že jsem prý z něj nečerpala mateřskou. Ptal se mě proč, tak jsem mu řekla, že jsem do jednoho zaměstnání prostě chodit musela a že jsem z něj měla jenom minimální mzdu, což bylo víc peněz, než by mi platili mateřskou. Také říkal, že by se ta dávka dala pozpátku vyčerpat (ale je to jenom 3 roky), to už je také promlčené. Píšu to sem jenom proto, když by měl někdo stejnou situaci, tak ať ví. Děkuji
Paní Libuško, přítel měl nižší mzdu než já, takže tato možnost také neklapne. Paní na ÚP tuto situaci moc řešit nechtěla, protože nevěděla sama. Brala prostě částku, kterou tam napsalo OSSZ a víc ji nezajímá. Řekla mi, že stejně navýšení není odsouhlaseno a že může nastat i situace, že to odsouhlasené ani být nemusí. škoda jen, že se fakt člověk nemá kde dál pozeptat, jestli pán na podatelně má pravdu :) ale snad jo! Děkuji moc za Váš čas.
Zkusila bych napsat dotaz i na rodicak@uradprace.cz
https://www.mpsv.cz/rodicovsky-prispevek
odpověď:
dle ustanovení § 30 odst. 3 písm. b) zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění: „rodič volí výši rodičovského příspěvku do částky převyšující 7 600 Kč měsíčně, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně. V případě, že u každého z rodičů lze stanovit ke dni narození dítěte uvedený denní vyměřovací základ, vychází se při stanovení výše rodičovského příspěvku z toho denního vyměřovacího základu, který je vyšší“.
Vycházejíce z tiskové zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ze dne 2. 7. 2019 již žadatelé o rodičovský příspěvek nemusí, ve stanovených případech, dokládat denní vyměřovací základ (https://www.mpsv.cz/documents/20142/511219/TZ_-_Mene_chozeni_po_uradech._Vyrizeni_rodicovskeho_prispevku_bude_od_cervence_jednodussi.pdf/7e2ce0ce-5b81-0431-e675-b50fe6ae34f3).
Věcně příslušnými orgány nemocenského pojištění pro vydávání oznámení o výši denního vyměřovacího základu jsou dle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění okresní správy sociálního zabezpečení. Se svým dotazem týkajícím se stanovení denního vyměřovacího základu se, prosím, obraťte na místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
3. 12. 2019 22:52
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. V roce 2016 se mi narodila dvojčata. Byla jsem klasicky na MD - teď jsem na rodičáku. Mám dvě odlišná zaměstnání na hlavní pracovní poměr, přičemž do jednoho stále chodím (pracuji z domu) a nečerpala jsem z tohoto zaměstnání MD ani RD. A z druhého jsem doma - právě že jsem na RD.
Do tiskopisu denní vyměřovací základ - budou mi na OSSZ započítávat oba příjmy (že bych tam donesla ty přílohy z obou zaměstání)? nebo pouze ten, ze kterého jsem mateřskou čerpala?
děkuji a pěknou noc!