Hlavní navigace

Náležitosti daňového dokladu

  • (neregistrovaný)

    5. 12. 2019 9:46

    Dobrý den,
    prosím o radu při vystavení faktury živnostníkovi (částka je nad 10.000,- Kč). Je DIČ povinným údajem na faktuře? A co dělat s tím, když mi jej živnostník nesdělí?

    Děkuji.
    JIv

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2019 11:30

      vladík

      Jestli je plátce DPH a chce si uplatnit odpočet měl by vám ho sdělit, je-li neplátce, tak také ( viz.náležitosti daňového dokladu § 29 ZDPH) ale v tomto případě dáváte do KH do oddílu A5, kde DIČ neuvádíte.

    • 5. 12. 2019 12:10

      JIv (neregistrovaný)

      Moc děkuji. Teď jsem se dozvěděla, že je neplátce. I neplátce je ale povinen sdělit své DIČ, jestli chápu dobře Zákon o DPH i Vaše vyjádření. Pokud DIČ nesdělí, tak to mám ignorovat a uvést jen IČO?

      Ještě se peru s tím, zda ničemu nevadí, že tento živnostník má v současné době pozastavenou živnost a znovu jí bude aktivovat až od ledna. Snaží se současnou zakázku už dostat do nákladů (netuším, k čemu věci, které si u nás objednal mají sloužit, ale pohybuji, že by to mělo patřit do nákladů na zřízení živnosti). Jak to udělá jeho účetní neřeším, jen jestli není problém v tom, že vystavuji fakturu na živnostníka, který má momentálně pozastavenou živnost.

      Děkuji za pomoc.
      JIv

    • 5. 12. 2019 12:11

      . (neregistrovaný)

      OT. A také se může stát, že budete jak daňové doklady, tak kontrolní hlášení opravovat. Odběratel se může stát plátcem DPH "zpětně" a černý Petr bude na Vaší straně, Vy jste neuvedli do daňového dokladu všechny náležitosti podle ZDPH a neuvedli jste plnění do správného oddílu KH.
      https://businesscenter.podnikatel.cz/diskuse/1616940/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).