Hlavní navigace

Bonus na děti

  • (neregistrovaný)

    9. 12. 2019 13:31

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně bonusů na děti. Jsem dlouhodobě zaměstnaná v sociálních službách (pečování o lidi s Alzheimerem) leden 2019 jsem chodila do zaměstnání, kde jsem vydělala cca 20tis Kč. V únoru 2019 jsem musela nastoupit na pokyn lékaře na nemocenskou, jelikož jsem byla těhotná a moje práci nelze vykonávat v těhotenství. V srpnu 2019 jsem z nemocenské přešla před porodem na mateřskou. V září jsem porodila a nyní čerpám mateřskou. Můj dotaz zní, mám nárok na proplacení bonůsů na děti? Dočetla jsem se, že nárok je pokud můj příjem dělá polovinu minimální mzdy tj. cca 80tis. Započítávají se nemocenská nebo mateřská do příjmu? Mockrát děkuji za každou radu, která by mi pomohla. Nedokáže mi to nikdo řict s jistotou, někdo říká, že jo nekdo že ne.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2019 13:53

      Nekvindova (neregistrovaný)

      Mohla bych se prosím zaptat, kde to najdu v zakoně? Přestěhovala jsem se k přítelovi, tím okamžikem mi sebrali přídavky na děti, jelikož prý sdílíme společnou domácnost, i když mi přítel na děti nic nedává. Nyní máme spolu miminko.......takže mi sebrali přídavky, nemám nárok na bonusy kvuli tomu, že mi nedovolili chodit na jaře do práce a přítel si nemuže uplatnit moje děti, jelikož ještě nejsme svoji a bude svatba až v březnu. Paráda. :-(

    • 9. 12. 2019 14:39

      . (neregistrovaný)

      Zákon o daních z příjmů § 35c odst. 4) Daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6 nebo 7 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně s výjimkou příjmů, u nichž se uplatní postup dle § 36 odst. 7 nebo 8 a příjmy, které jsou podle § 38f vyjmuty ze zdanění.
      ................
      Příjmy, které se započítávají pro daňový bonus:
      Příjem § 6 = např. mzda, odměny z dohod o provedení práce,..
      Příjem § 7 = příjmy z podnikání
      ................
      Příjmy, které se nezapočítávají pro daňový bonus: např. příjmy osvobozené od daně podle § 4 ZDP - Příjem získaný ve formě dávky nebo služby z nemocenského pojištění tj. nemocenské dávky, peněžitá podpora v mateřství,..
      ................
      Od měsíce porodu mohl uplatňovat daňové zvýhodnění na miminko při splnění dalších podmínek otec dítěte.
      ................

    • 10. 12. 2019 21:06

      . (neregistrovaný)

      OT. Zvažte, že byste požádala zaměstnavatele před koncem mateřské dovolené (a před začátkem nástupu na rodičovskou dovolenou) o čerpání řádné dovolené za rok 2019 a za rok 2020. Doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce, takže i když Vám nějakou dovolenou budou krátit z důvodu nemoci, stále Vám jí dost zůstane k čerpání.
      Nevím, na kdy by čerpání řádné dovolené vyšlo, pravděpodobně na začátek roku 2020, tak bych doporučila v lednu 2020 u zaměstnavatele podepsat Prohlášení poplatníka daně pro rok 2020 a uvést tam daňové zvýhodnění na děti, na které si do doby vašeho sňatku nebude moci uplatnit daň.zvýhodnění Váš budoucí manžel. Abyste měla možnost využít daňové zvýhodnění na děti při proplácení náhrady mzdy za dny čerpání řádné dovolené. Až si bude moci daň.zvýhodnění po sňatku uplatnit, tak můžete ve svém Prohlášení zase provést ukončení daň.zvýhodnění na děti k určitému datu, jak budete potřebovat.
      Bez ohledu na čerpání řádné dovolené si můžete požádat na Úřadu práce o rodičovský příspěvek tak, aby navazoval na peněžitou podporu v mateřství. V klidu můžete pobírat rodičovský příspěvek a až později čerpat u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou.

    • 9. 12. 2019 20:26

      nekvindova (neregistrovaný)

      Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).