Hlavní navigace

Výpočet přesčasů

  • (neregistrovaný)

    10. 12. 2019 10:14

    Dobrý den,
    prosím o radu, nevím, zda počítáme dobře přesčasy: pár zaměstnanců u nás má do listopadu napracováno celkem kolem 300 přesčasových hodin, všechny jsou schválené vedoucím k proplacení. Jak mám nyní stanovit vyrovnávací období, abych zjistila, zda nepřesáhli 8hod./týden?
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2019 10:51

      Aion (neregistrovaný)

      U práce přesčas je třeba sledovat více údajů, především počet hodin práce přesčas, kterou zaměstnavatel v daném kalendářním roce nařídil a kterou se zaměstnancem dohodl, a dále celkový rozsah práce přesčas za vyrovnávací období (nemusí se jednat o kalendářní rok, jako je tomu v prvním případě). VO může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích (jenom KS je možné prodloužit až na 52 týdnů po sobě jdoucích) a během něho práce přesčas nesmí v průměru překročit 8 hodin týdně.
      Nabízí se, aby VO začínalo 1. ledna, ale být to tak nemusí. Také je třeba deklarovat, jak se bude posuzovat práce přesčas u zaměstnanců, kteří nastoupí v průběhu již stanoveného VO.
      VO se nestanoví zpětně, to je asi zřejmé, ale když už se stalo, stanovila bych jeho počátek na první týden, ve kterém byla práce přesčas konána. Dělá to na mě dojem, že vy hodláte i u celkového rozsahu práce přesčas pracovat s kalendářním rokem, nevím, zda máte odbory, pokud ano, jak je to případně s VO v KS. Pokud KS VO neprodloužila, musíte celkový rozsah práce přesčas počítat za období 2 x 26 týdnů (maximum) = nemůžete práci přesčas nakumulovat do krátkého období a poléhat, že v dalším období práce přesčas nebude (abyste se dostali na průměr).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).