Hlavní navigace

Podepisování dokumentů na tabletu

  • (neregistrovaný)

    12. 12. 2019 9:48

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jestli lze přejít na plně online = bez papírový systém? Zda je možné udělat např DPP na tabletu, vytisknout do pdf a nechat podepsat od zaměstnance? Vím, že to může být napadnutelné, že daný podpis by tam mohl zaměstnavatel dodat sám bez vědomí zaměstnance, toto by však teoreticky mohl udělat i v případě, že si to jen vytiskne a pak má "originál"... Napadlo nás, že bychom podepsaný dokument zaslali skrze pracovní email zaměstnanci, čímž by obě strany daný dokument měli - je to dost průkazné? Teoreticky by to mělo být ekvivalentní tomu, že člověk si daný dokument vytiskne, podepíše, naskenuje a zašle zpět, nebo se mýlím?

    Obdobně bychom rádi řešili i další podobné dokumenty - výdajové doklady, cestovní příkazy a pod.

    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2019 9:12

      Michaela S. (neregistrovaný)

      Jestli potřebujete náhradu za to, když si někdo něco "vytiskne, podepíše, naskenuje a zašle zpět" tak to stačí, to žádnou právní sílu nemá.

      Pokud by mělo jít o skutečný podpis dokumentu zakládajícího pracovněprávní vztah, tak s kvalifikovanými elektronickými podpisy by to šlo určitě. Jinak, kvůli možnému pozdějšímu prokazování kdo opravdu podepsal, by podle mne měl být alespoň biometrický podpis.

      Zkuste se podívat na zákon 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.

    • 14. 12. 2019 9:23

      David (neregistrovaný)

      Což třeba podpis SMS z autorizovaného čísla? Stejně jako se běžně podepisují smlouvy z jiných odvětví.

      Ale určitě by ti chtělo zkonzultovat s právníkem jak na to aby to bylo 100% legální z hlediska postupů a uložení dat. Ale uzavírají se tímto i investiční produkty v rámci bank - určitě to jde a půjde aplikovat i na DPP a ostatní.

      Dejte prosím vědět na dkatolicky@gma­il.com jak jste to nakonec dořešil:)

      DikY

    • 14. 12. 2019 17:00

      Aion (neregistrovaný)

      Pokud jde něco v jiném právním odvětví, nemusí to jít v pracovněprávních vztazích. Jenom připomínám, že zákoník práce je vůči občanskému zákoníku zvláštní právní normou a pokud něco ZP upravuje, OZ použít nelze. DPP se uzavírá v písemné formě a zaměstnavatel je povinen jedno její vyhotovení vydat zaměstnanci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).