Děkuji.
Máme tři případy dovozu zboží (materiálu):
1)pořízení materiálu z třetí země - náklady za dopravu nejsou zahrnuty do základu daně, které uvádíme na ř.7 a 43, účtujeme jako vedlejší náklady
2)pořízení zboží ze třetí země - náklady za dopravu nejsou zahrnuty do základu daně, dopravu účtujeme samostatně na 518.
3)z třetí země jsou nám zaslány (popř. my odesíláme) vzorky
Nebo mám se řídit podle dodací podmínky?
Můžete mi podrobněji poradit, prosím? Přečetla jsem §69 ale stále nemám jasno.
a jaké máte dodací podmínky?
doprava je vedlejší náklad spojený s pořízením zboží a je součástí PC, tudíž se neúčtuje na 518, ale 111
Na většině faktur od přepravní společnosti je dodací podmínka EXW nebo FOB. Účtujeme na vedlejší náklady, tak jak píšete. Občas nastane situace, kdy ještě nemáme fakturu za pořízené zboží (jedná se o KR, domluva je složitější).
Vlastně, na základě celních dokumentů mám na ř. 7 + 43 i částku za dopravu. takže bych dávala do DPH 2x.
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2020 8:40
Dobrý den,
z německé dopravní společnosti nám chodí faktury za dopravu týkající se převážně dovozu zboží a materiálu z třetí země.
Jedná se o RCH nebo je to od DPH osvobozeno?
Děkuji.