Prohlídka PLS

• 31. 3. 2026 17:20

Dobrý den.

V roce 2024 byl sklad, ve kterém pracuji, zařazen do kategorie práce 2. Nebyl jsem ale odeslán na PLS, údajně měla být mimořádná. Zhruba po půl roce se u mě začaly projevovat zdravotní problémy, které vyústily v můj nástup na dlouhodobou PN. Můj dotaz zní. Když nebyla provedena tato mimořádná prohlídka, padá případná zodpovědnost za můj zdravotní stav na zaměstnavatele? Jedná se o problémy pohybového aparátu. Před rokem 2023 jsem pracoval ve stejném skladu bez zařazení, zaměstnavatel neměl splněno zařazení. Smlouva je skladník - řidič, ale nevím, jestli zařazení v kategorii 1 (bez rizika) pro řidiče byla taktéž v roce 2023 v pořádku. Prohlídku vstupní tenkrát prováděla moje OL.

Děkuji

• 2. 4. 2026 9:57

Tomáš Neugebauer

Ve vašem dotazu je několik chyb a nepřesností.

Do kategorie prací se nezařazuje sklad, ale jak sám název napovídá, jednotlivá práce. Tedy jednotlivé vámi vykonávané práce jsou zařazeny do některé ze čtyř kategorií. Práce, která je zařazena do nejvyšší kategorie, je určující pro to, do které kategorie je váš výkon práce zařazen.

Provedení kategorizace prací není obecně důvodem pro provedení mimořádné pracovnělékařské prohlídky. Tedy nelze dovozovat chybu na straně zaměstnavatele (o provedení mimořádné pracovnělékařské prohlídky můžete zažádat sám).

Co se týče vašich zdravotních problémů? Jsou v příčinné souvislosti s výkonem vaší práce?

• 2. 4. 2026 17:06

Petr

Dobrý den.

Ano. Jak píšete, zažádat jsem jistě mohl, ale musel bych o této skutečnosti (náležitosti) vědět. Na to mě upozornil lékař, který řeší NZP. Ale sám mě upozornil, že na základě zařazení práce do kategorie 2, se nejspíše NZP neuzná. Musí se s něčím spojit a kategorie 2 je bez rizika.

Je ale pravdou, že když nemám provedenu PLS, neměl by mě k práci připustit? Jak může vědět, že jsem zdravotně způsobilý pro výkon v nové kategorii?
      Protože již na začátku pracovního poměru jsem řídil vysokozdvižný vozík, údajně spadající do kategorie 2. Ale provedena byla prohlídka bez rizika, pro kategorii 1. Omlouvám se za mé spekulace. Nevyznám se v tom, neporadil mi ani advokát. Ano, řeším nemoc z povolání a já sám se domnívám, že spojitost je. Ale to je bohužel pouze můj pohled. Ostatní se řídí tím, jak zaměstnavatel zařadil kategorii a je dle nich bezpředmětné, že moje nemoc (mediální epykondylitida) je v seznamu NZP. Při neuznání vím, že se mohu odvolat a popsat veškeré skutečnosti pro úřad, které to možná zajímat bude.

Děkuji Vám za reakci, moc si toho vážím

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).