Hlavní navigace

Daně - důchod, práce, podnikání

  • (neregistrovaný)

    7. 1. 2020 9:49

    Zdravím, od poloviny roku pobírám starobní důchod, zároveň pokračuji v zaměstnání a podnikám. Vedu daňovou evidenci, daně si dělám sám. Budu při odvádění daně za r. 2019 vyplňovat tiskopis jinak díky tomu, že navíc pobírám důchod? Eviduje se někde výše důchodu? Děkuji Jan

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2020 12:21

      . (neregistrovaný)

      ZDP § 4 Osvobození od daně odst. 1)
      písm h) .. příjem získaný ve formě .. pravidelně vypláceného důchodu nebo penze, je od daně osvobozena z úhrnu takových příjmů nejvýše částka ve výši 36násobku minimální mzdy, která je platná k 1. lednu kalendářního roku, za zdaňovací období, do níž se však nezahrnuje výše příplatku nebo příspěvku k důchodu podle jiných právních předpisů, ..
      V laickém překladu by to mohlo znít takto - pokud máte starobní důchod ve výši ostatních českých důchodců, kteří i při pobírání starobního důchodu musí pro obživu pracovat či podnikat, tak tento důchod je od daně z příjmů osvobozený. A osvobozené příjmy se do Přiznání k dani z příjmu FO neuvádí.

      Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti 2019 pro ZP - Minimální vyměřovací základ pro OSVČ v roce 2019 nebyl stanoven v kalendářním měsíci, ve kterém po celý tento kalendářní měsíc trvala některá z následujících skutečností: a) plátcem pojistného byl i stát; osoby, za které je plátcem pojistného i stát - bude se Vás to jako starobního důchodce týkat (vyplnit)

      Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2019 pro ČSSZ - D. Vedlejší SVČ - 20. Nárok na výplatu invalidního nebo přiznání starobního důchodu - bude se Vás to jako starobního důchodce týkat (vyplnit)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).