Hlavní navigace

Odpočet úroků při rekonstrukci

  • (neregistrovaný)

    12. 1. 2020 20:45

    Dobrý den,
    máme hypoteční úvěr na koupi a rekonstrukci domu, ve kterém se prozatím nedá bydlet. Možná až v letošním roce. Právě proto, že je ve smlouvě uvedeno i na rekonstrukci, jsme za loňský rok nemohli odečíst zaplacené úroky, a to z důvodu, že jsme nebyli vlastníky nemovitosti k 1.1.2018. Nemohu teď nikde najít, jestli za rok 2019 už budeme moci zaplacené úroky odečíst. Kdyby to bylo jen na koupi, bylo by to možné už za rok 2018. Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2020 21:54

      . (neregistrovaný)

      Pro odečet úroku jako nezdanitelné části daně je v ZDP při koupi bytové potřeby uvedena (mimo jiné) podmínka - vlastnil a užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů + v roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období.

      U úvěrů na účely "údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru" se vlastnictví bytové potřeby vůbec nevyžaduje.

      Takže z důvodu, že jste nebyly vlastníky k 1.1.2018 při pořízení domu v roce 2018 to "neuplatnění" úroků z úvěru být nemohlo.

      Mohlo to být z důvodu, že jste dům "neužívali k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů".
      ALE / co přesně je pod tím "rekonstrukce? /
      Pokud byl úvěr na změnu stavby, tak tam je podmínka užívání časově posunutá ... "a v případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb.63)"
      Zákon o daních z příjmů, § 15 odst. 3) + odst. 4)

      S kým jste tento problém vloni konzultovali? S daňovým poradcem?

    • 13. 1. 2020 9:49

      kra (neregistrovaný)

      Děkuji.
      Původně jsme úrok v "nevědomosti" uplatnili, ale z FÚ vrátili právě proto, že ve smlouvě o úvěru bylo uvedeno, že je ke koupi a rekonstrukci. Dávali jsme tedy opravné DP bez úroků. Přesně si to vysvětlení o rekonstrukci nepamatuji, bylo to telefonicky, ale prostě za rok 2018 to nešlo. Vím, že jsme se s paní bavili o tom, že když se dům opravuje, někdy se v něm bydlet prostě nedá a úroky prostě platíte. Asi zavoláme znovu na FÚ a probereme, pokud budou ochotni. Děkuji za reakci.

    • 13. 1. 2020 20:15

      kra (neregistrovaný)

      Děkuji všem, nějak pořešíme:)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).