Hlavní navigace

Daň z příjmů

  • (neregistrovaný)

    12. 1. 2020 22:51

    Dobrý den, letos budu prvně podávat sama daň. přiznání a mám dotaz. V roce 2019 jsem leden a únor byla zaměstnanec a od března jsem OSVČ do příjmů OSVČ patří vše co jsem vyfakturovala a bylo do konce roku zaplaceno? nebo platný se to netýká? Když jsem vyfakturovala v prosinci, ale fa byla zaplacena až v lednu budu počítat do příjmů??

    Moc děkuju za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2020 7:52

      . (neregistrovaný)

      Chybí základní informace. Vedete účetnictví nebo daňovou evidenci nebo uplatňujete výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP?

      Účetnictví - při stanovení daňového základu vycházíte mimo jiné z účetního zisku, (tj. z výnosů a nákladů, z vystavených a přijatých faktur, bez ohledu na to kdy byly pohledávky a závazky zaplaceny)

      Daňová evidence - při stanovení daňového základu vycházíte mimo jiné z příjmů (přijatých peněz) po odečtu výdajů (vydaných peněz), zde záleží na tom, kdy byly vystavené a přijaté faktury zaplaceny, ne kdy byly vystaveny, § 7b Zákona o daních z příjmů

      Pokud uplatňujete výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) Zákona o daních z příjmů, tak při stanovení daňového základu vycházíte z příjmů (přijatých peněz), zde záleží na tom, kdy byly vystavené faktury zaplaceny, ne kdy byly vystaveny, § 7 odst. 7) + odst. 8) Zákona o daních z příjmů

      Pro správnou odpověď by bylo zapotřebí znát informaci: účetnictví x daňová evidence x výdaje procentem

    • 20. 1. 2020 15:27

      PJarka (neregistrovaný)

      Díky za perfektní objasnění. Byla by chyba, pokud by se daň odvedla dřív? V mém případě se jedná o jednorázovou daňovou povinnost, smlouva a uskutečnění 2019, peníze přišly 2020.
      Zaměstnanec s dvěma pracovními poměry, takže povinnost podat DP, ale teď k tomu s jednorázovým mimořádným příjmem s povinností zdanění.

    • 20. 1. 2020 15:45

      . (neregistrovaný)

      Doporučuji k přečtení odpověď na dotaz "Zahrnuti faktury v nespravnem (predchozim) zdanovacim obdobi" v Poradně podnikatel.cz od Ing. Jana Molína (jeho odbornost a specializaci si můžete najít na stránkách Komory daňových poradců).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).