Hlavní navigace

Prodej nákladního automobilu

  • (neregistrovaný)

    13. 1. 2020 9:49

    Dobrý den,
    klient (osvč, plátce DPH) prodal ojetý nákladní automobil zahrnutý v OM tak, že vystavil fakturu za cenu obvyklou, kde vyčíslil i DPH. Z této faktury odvedl DPH.
    Jedná se mi o následující:
    Pokud automobil prodal normálně na fakturu, jedná se o příjem z podnikání dle par.7 a příjem vstupuje do základu pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění?
    Existuje ještě nějaká cesta zpět, aby mohl automobil nejdříve vyřadit z OM a poté prodat dle par.10 (ikdyž vystavil fakturu) a vyhnul se tak navýšení sociálního a zdravotního pojištění?
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2020 10:03

      vladík

      Asi těžko, protože při vyřazení z OM byl povinen odvést DPH a potom následný prodej by byl bez DPH a příjem by zdanil dle §10. On ale odvedl DPH z fa za prodej a kupující si zřejmě uplatnil odpočet, tak zpětně nevím, co by se s tím dalo dělat.

    • 13. 1. 2020 10:26

      . (neregistrovaný)

      OT. A vypočítali jste dopředu ten rozdíl? Platí hodně vysoké zálohy na sociální a zdravotní pojištění?
      Naposledy, když jsem to počítala klientovi, tak rozdíl mezi paragrafem 7 při možnosti započtení výdajů a paragrafem 10, kde nešly započítat žádné výdaje, nebyl téměř žádný. Jen kvanta práce s papiry navíc.

    • 13. 1. 2020 10:41

      jaryk66 (neregistrovaný)

      Nevím o jaké výdaje dle paragrafu 7 související s prodejem by se mohlo jednat. Mohla byste to rozvést. Zálohy na SP a ZP platí téměř minimální. Při prodejní ceně 750.000,- mi vycházejí doplatky a následující zálohy pořádně vysoké.

    • 13. 1. 2020 10:57

      . (neregistrovaný)

      Nepsala jsem výdaje spojené s prodejem, psala jsem výdaje. Všechny výdaje uplatněné podle paragrafu 24 ZDP, u osoby vedoucí daňovou evidenci či účetnictví. Výdaje k příjmům podle paragrafu 7. A u podnikatele, který platí zálohy na sociální a na zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu a příjmy má přitom nižší, ten rozdíl není, nebo je opravdu malý.

    • 13. 1. 2020 11:52

      emil2 (neregistrovaný)

      Záleží na tom, zda majetek vyřadil z OM i podle zákona o DPH a také co uvedl při prodeji na faktuře. Mohl ho také nevyřadit se záměrem ho využívat nadále za účelem získávání pravidelného příjmu (pronájem podle §9).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).