Zákon o daních z příjmů § 29 odst. 1) písm. e)
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586
Dobrý den,
děkuji za informace, chápu tedy, že odpisy z tohoto bytu uplatňovat může. Do dnešního dne jsem se domnívala, že ano, ale dostal se mi do ruky buletin komory daňových poradců, kde se zabývají pronajímáním darovaného bytu (což mi v kontextu příjde podobné, šlo o bezúplatné nabytí majetku..). V tomto případě píší:
Uplatnění odpisů z pronajímaného bytu v daňovém přiznání je v rozporu se zákonem o daních z příjmů.
V daném případě je bezúplatný příjem (dar) osvobozen od daně z příjmů podle znění § 10 odst. 3 písm. c)
bod 1 ZDP, a proto nemůže ve smyslu znění § 27
písm. j) ZDP byt daňově odpisovat a nemůže uplatňovat
odpisy jako daňový výdaj k příjmům z nájmu zdaňované dle § 9 ZDP
Jsem laik a jsem z toho jelen.. :-(
Jitka
To, co jste u písmene j) četla, se vztahuje pouze k darování, kdy toto darování je osvobozeno od daně z příjmu. Ale pokud darování není osvobozeno od daně z příjmu, tak se odpisy majetku mohou uplatnit. Stejné je to v případě dědictví - odpisy majetku se mohou uplatnit.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
13. 1. 2020 16:10
Dobrý den,
manžel zdědil po otci byt, který nyní pronajímá. Bude uplatňovat do nákladů skutečné výdaje. V minulosti jsem někde četla, že v takovém případě může do nákladů uplatňovat i odpisy, které se budou počítat z hodnoty bytu tak, jak byl oceněn v dědickém řízení. Bohužel se nemohu dopátrat, kde jsem k této informaci a zda je to stále takto aktuální.
Poradíte, prosím?
Jitka