Hlavní navigace

Daňový bonus-sleva na děti

  • (neregistrovaný)

    14. 1. 2020 18:29

    Dobrý den,
    Doteď jsem byla zamestnana a něco málo jako OSVČ plus malý pronájem bytu. V přiznání jsem si uplatňovala své dvě děti ( každé má jiného otce) čili za druhé dítě je pak více než za první. Vyšel mi pak přeplatek. Nyní resp za rok 2019 mám jen malé příjmy jako OSVČ a pronájem. Psalo se a nevím zda to platí, ze nyní daňový bonus nelze uplatnit u příjmu z najmu a me příjmy z podnikání jsou malé. Když ale jedno dítě uplatnit já, což mi vyjde ze se nedostanu do bonusu a druhé muj nynější manžel ( jeho dítě) bude vlastně za to druhé dítě také jen ta částka nižší za jedno dítě jelikož v přiznání budu mít jedno já a jedno on. Je to na to nějaký fígl nebo to tak proste je ze tím jakoby přijdeme o ten rozdíl co je za jedno a za druhé dítě.
    Dekuji za odpovědi:-)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2020 19:41

      katka2 (neregistrovaný)

      I když dáte každý jedno dítě, bude mít jedno pořadí 1 a jedno pořadí 2. Nebo manžel může uplatnit obě.

    • 14. 1. 2020 19:51

      . (neregistrovaný)

      Váš manžel si může uplatit daňové zvýhodnění na obě děti.
      Zákon o daních z příjmů § 35c 6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje ... dítě druhého z manželů, ..

      Nebo si můžete uplatnit daňové zvýhodnění každý na jedno dítě s tím, že např. u Vašeho manžela bude dítě jako dítě první v pořadí a u Vás bude dítě jako druhé v pořadí. U jednoho dítěte bude daňové zvýhodnění 15.tis.Kč / rok, u druhého dítěte bude daňové zvýhodnění 19.tis.Kč / rok.
      Ve svém Přiznání k dani z příjmů byste musela v tomto případě uvést obě děti s tím, že u prvního dítěte byste vyplnila 0 měsíců ve sloupci "Počet měsíců ve výši na jedno dítě" a u druhého dítěte byste vyplnila 12 měsíců ve sloupci "Počet měsíců ve výši na druhé dítě"(0-12 - podle skutečnosti).

    • 14. 1. 2020 20:56

      Marketa (neregistrovaný)

      Super, moc obema dekuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).