Hlavní navigace

Rodičovská dovolená a výpověď

  • (neregistrovaný)

    20. 1. 2020 14:11

    Dobrý den,

    prosím o radu.. Jsem na RD do 4 let věku dítěte. Před nástupem na MD a RD jsem pracovala jako administrativní pracovník pro firmu, která již zanikla. Respektive zůstala jen prodejna, ve stejném městě, ale jinde než byla má kancelář. Zde již žádný takový prostor, kde bych vykonávala práci není. Jak mám postupovat po skončení RD? Chystám se řešit se šéfem v nejbližší době, ale ať vím, co navrhnout. Trochu ho odhaduji tak, že mi navrhne pracovat z domova, což by byl stav ideální, ale určitě to nebude za mzdu, za kterou jsem pracovala před nástupem na RD. Mám nárok na odstupné i v případě, že jsem 4 roky na RD?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2020 14:16

      . (neregistrovaný)

      Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené nejdéle do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Zákoník práce § 196. Takže nemůžete být 4 roky na rodičovské dovolené. Upřesněte informace v dotazu.

    • 21. 1. 2020 12:57

      Kara1 (neregistrovaný)

      Pokud Vám čerpáte povolené neplacené volno, tak jste stále zaměstnancem a po jeho skončení máte nastoupit zpět do práce. Pokud zaměstnavatel provedl organizační změnu a dá Vám výpověď (nadbytečnost, rušení zaměstnavatele, přestěhování - nevím co přesně by se na Vás vztahovalo, zkrátka když důvodem k výpovědi bude organizační změna), pak budete mít nárok na odstupné. Stejně tak pokud se z důvodu organizační změny dohodnete na ukončení poměru nějakým dnem.
      Může to ale třeba dopadnout i tak, že pokud v pracovní smlouvě nemáte místo pracoviště vymezené tou přesnou adresou ve městě, kde bývala kancelář, ale jen městem, kde se nachází i ta prodejna, a on pro Vás vytvoří pracoviště tam, tak po skončení neplaceného volna bude Vaše pracoviště tam a pak by bylo na Vás řešit ukončení, pokud byste tam pracovat nechtěla (to už by samozřejmě bylo bez nároku na odstupné).
      Pokud ve smlouvě máte místo pracoviště smluvené přesnou adresou, tak byste nebyla povinna tam pracovat a pokud byste nechtěla, tak by následovalo to ukončení poměru z jeho strany - viz co píšu výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).