FA z EU včetně DPH

• (neregistrovaný)

22. 1. 2020 21:32

Dobrý večer, prosím o radu - dostala jsem dnes do ruky již v listopadu uhrazenou fakturu z Polska na zboží, která má jejich i naše VAT, ale je vystavena včetně 23% polského DPH. Předpokládám, že je neprůchodné, požadovat od nich vystavení nového dokladu bez DPH a vrácení přeplatku. Prosím, poradíte mi někdo zda se s tím dá něco dělat , aby to prošlo bez újmy Přiznáním DPH a KH? Podotýkám, že odběratel i dodavatel jsou plátci DPH a faktura je v PLN . Děkuji předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2020 14:02

Dana (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď ještě prosím o odpověď na upřesňující otázku: FAD 6000 zl.+23% polská DPH= fakturováno 7380 zl. x 5,931/kurz ČNB = 43770,78 Kč z této částky samovyměřím DPH 21% 9192 Kč a toto uvedu do přiznání k DPH 4.Q + KH ?

Moc děkuji.

• 23. 1. 2020 15:51

alli (neregistrovaný)

to není správně, DPH vypočtete pouze ze základu daně, nikoli z celé částky, takže 6000x5,931x0,21=7 473,-

• 23. 1. 2020 16:49

Dana (neregistrovaný)

Dobrý den, moc se omlouvám, už hodinu listuji v Zákoně o DPH a hledám co je tedy správně, abych si nevyrobila chybu.... Četla jsem už v minulosti článek, kde také bylo samovyměření z celé částky. Mohla byste mne navést na patřičný § Zákona o DPH ?

• 23. 1. 2020 17:12

Dana (neregistrovaný)

Už jsem si ověřila, že do Přiznání a KH skutečně vstupuje pouze základ daně. Moc děkuji za pomoc.

• 24. 1. 2020 8:27

Jana N. (neregistrovaný)

Podle § 16 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“), se pořízením zboží z jiného členského státu rozumí nabytí práva nakládat jako vlastník se zbožím od osoby registrované k dani v jiném členském státě, pokud je zboží odesláno nebo přepraveno z jiného členského státu do členského státu od něj odlišného dodavatelem, odběratelem nebo zmocněnou třetí osobou.
      Dle informací uvedených v dotazu nakoupil plátce zboží od osoby registrované k dani v jiném členském státě a přepravil jej do České republiky. Dle mého názoru jsou naplněny znaky pořízení zboží z jiného členského státu dle § 16 odst. 1 zákona o DPH i a proto je česká plátce povinen provést samovyměření a přiznat DPH v českém daňovém přiznání.
      Podle § 40 odst. 1 zákona o DPH se základ daně při pořízení zboží z jiného členského státu stanoví obdobně podle § 36 zákona o DPH. Podle ustanovení § 36 odst. 1 zákona o DPH je základem daně vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění. Podle § 36 odst. 3 zákona o DPH zahrnuje základ daně také jiné daně, poplatky nebo jiná obdobná peněžitá plnění. Proto je dle mého názoru základem daně cena včetně zahraniční daně.
      Pokud nakoupené zboží sloužilo k ekonomické činnosti společnosti a současně jsou splněny další podmínky pro uplatnění nároku na odpočet podle § 72 a § 73 zákona o DPH, lze uplatnit nárok na odpočet daně.
      Pořízení zboží se vykazuje v daňovém přiznání k DPH na řádku 3 (případně 4 u snížené sazby) a nárok na odpočet daně na řádku 43 (případně 44 u snížené sazby). V kontrolním hlášení se pořízení zboží uvádí v oddílu A.2.

• 24. 1. 2020 8:41

alli (neregistrovaný)

nevím, kdo je autorem toho, co jste výše citovala
      já uvedu odpověď ing. Pitnera:

Dotaz:
      Jsme čeští plátci DPH. Obdrželi jsme daňový doklad od společnosti SHELL Czech Republic, na kterém nám účtuje nákup směsi do ostřikovačů do služebního vozidla, kterou zakoupil na služební cestě v Polsku náš zaměstnanec na čerpací stanici, která patří pod SHELL POLSKA (platil kartou SHELL). Na tomto daňovém dokladu je účtováno včetně polské DPH. Jak máme nyní postupovat? Jedná se o pořízení zboží či nikoli a z jaké částky případně vyměřit DPH (z částky včetně polské daně či z částky bez DPH)?

Odpověď:
      1. Ano, jedná se o pořízení zboží z jiného členského státu od osoby registrované k dani v této jiné členské zemi, kdy plátci vzniká povinnost přiznat a zaplatit daň v tuzemsku.
      a) Pokud je na daňovém dokladu samostatně uvedena částka bez daně, plátce přizná daň z této částky.
      b) Pokud není na dokladu daň uplatněná v Polsku samostatně uvedena, je základem pro přiznání daně v tuzemsku celková částka uvedená na dokladu o pořízení zboží.
      2. Pokud jde o daň uplatněnou podle zákona platného v Polsku, lze podat žádost o vrácení daně (viz § 82a až 82b zákona o DPH) a to pouze elektronickou cestou prostřednictvím Aplikace EPO.

• 24. 1. 2020 9:34

Jana N. (neregistrovaný)

Mě to přijde totiž logické, vzhledem k Zákonu o DPH, i když jsem o tom dřív pochybovala
      Podle § 36 odst. 3 zákona o DPH zahrnuje základ daně také jiné daně, poplatky nebo jiná obdobná peněžitá plnění. Proto je dle mého názoru základem daně cena včetně zahraniční daně.

• 24. 1. 2020 10:00

alli (neregistrovaný)

do ZD se zahrnují i jiné daně - spotřební daně, ekologické daně
      citace z knihy DPH výklad s příklady (autoři Galočík, Paikert)
      Novela k 1.1.2009 přinesla legislativní úpravu z důvodu zajištění správné aplikace platné směrnice k DPH, podle které se obecně do ZD zahrnují i jiné daně (vyjma DPH), cla, dávky anebo poplatky, a to i v případě, že jsou vybírána v jiném státě
      mně zase nepřijde logické, aby se DPH platilo ještě z DPH, která je na faktuře chybně uvedena a dodavatel nechce DD opravit

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).