Pokud jsou splněny podmínky tzv. dobré víry, a to jak po stránce subjektivní i objektivní, pak se můžete u soudu domáhat vydržení té části zastavěného pozemku, popř. i další části, která byla oplocena nebo zaměřena při koupi pozemku.
Rozdíly způsobené digitalizací jsou běžné, jde o měřící metody.
Subjektivní stránka znamená, že jste si museli myslet, že pozemek, němž jste postavili dům, patří vám. Objektivně vám pak musí svědčit zaměření pozemku při jeho koupi. K tomu, abyste byli s vydržením úspěšní, musí proběhnout lhůta 10 let užívání v dobré víře. Pokud je ta lhůta kratší, pak se lze domáhat ochrany jinou cestou. Pokud byl předmětný pozemek užíván v daném rozsahu i právním předchůdcem, pak se posuzuje 10tiletá lhůta v době užívání právními předchůdci (za předpokladu, že i on byl v dobré víře).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2020 22:24
Digitalizací se mi vsunul cizí pozemek pod naši budovu. Se sousedem není řeč. Tento pozemek mi nyní brání v kolaudaci. Jak narovnat tento vztah. Budovu jsem koupil v dobré víře a cizí pozemek tam byl vsunut až digitalizací, a chybou původního měření státu. Teď mám budovu po rekonstrukci za 5 000 000Kč bezcennou a nekolaudovatelnou. Děkuji za kontaktování a možné řešení.