Zkrácený úvazek a přesčas

• 2. 2. 2020 11:50

prosím o radu, jsem zamotaná
    zaměstnanec pracuje 6,5 hodin denně, tj. 32,5 hodin týdně.
    v jednom týdnu má 9 hodin navíc.
    je to bráno, jako že má 7,5 hodiny do úvazku a zbytek přesčas, nebo se bere měsíční fond, takže žádný přesčas nemá a vše jde jako dopočet do plného úvazku?
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2020 15:55

dann (neregistrovaný)

Proč se nepodíváte do zákoníku práce ?
      i) prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost,

• 2. 2. 2020 18:16

LenkaM

děkuji za citaci, četla jsem to, ale prostě jsem nějak zazmatkovala a asi tam vidím to co vidět nemám. takže budu vycházet z toho jednoho týdne, tzn. bude mít 1,5 hodiny přesčas. chápu to správně?

• 2. 2. 2020 19:21

Aion (neregistrovaný)

Měsíční fond není nic, pracovní doba se vztahuje k týdnu coby 7 dnům po sobě jdoucích.

• 2. 2. 2020 20:25

dann (neregistrovaný)

Otázka je, jakou máte týdenní pracovní dobu, pokud 40 hod. týdně, tak je přesčas doba nad těchto 40 hod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).