Pořadí dítěte

• (neregistrovaný)

3. 2. 2020 9:30

Dobrý den, moc prosím o radu, jsem na rodičovské dovolené, přítel zažádal u své firmy o roční zúčtování daně s tím, že slevu na našeho společného syna uplatní jednorázově. Přítel je rozvedený a má ještě 2 syny, které nemá ve své péči. A já mám z předchozího vztahu dceru, která je v mé péči. Netuším, jak bude náš společný syn posuzován v roční zúčtování, v jakém pořadí? A ke všemu přítel má trvalé bydliště ještě u své bývalé ženy, ale bydlí s námi, je to také problém?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2020 10:06

. (neregistrovaný)

V okamžiku, kdy Váš přítel, otec Vašeho dítěte, žádal dodatečně o daňové zvýhodnění na dítě, tak již ve formuláři Prohlášení poplatníka daně musel uvést „pořadí“ dítěte. Pokud spolu s tímto vlastním dítětem splňuje podmínku společně hospodařící domácnosti a s ostatními vlastními dětmi ne, tak to bude pořadí „1.“
      Vedle jiných věcí, uvedených v § 35c ZDP, je důležitá společně hospodařící domácnost /odst. 4) § 21e Zákona o daních z příjmů/, ne trvalé bydliště.
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

• 3. 2. 2020 10:38

Jija (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď, ještě mám jednu otázku, aby syna příteli uplatnili, potřebují ode mě potvrzení, že já syna neuplatňuji, budu o toto potvrzení muset požádat svého zaměstnavatele nebo bude stačit, když napíši čestné prohlášení, že já ho neuplatňuji?
      A , prosím, až já nastoupím opět do práce, uvede svoji dceru do prohlášení pod jakém číslem?

• 3. 2. 2020 10:51

. (neregistrovaný)

Pokud máte zaměstnavatele, tak určitě bude potřebovat "Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění". Čestné prohlášení je bezpředmětné, ZDP vyžaduje v případě zaměstnaných rodůči potvrzení .. viz. písm. c) odst. 3) § 38l ZDP
      (zjednodušeně řečeno)

Až nastoupíte opět do zaměstnání, tak do svého Prohlášení uvedete v případě, že si otec Vašeho syna bude uplatňovat daňové zvýhodnění na syna cca takto
      * syna - u toho uvedete, že neuplatňujete nárok "N"
      * dceru - u té uvedete, že uplatňujete nárok jako na "druhou" v pořadí
      A doložíte "Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění" od otce syna. Tam bude uvedeno, že on si uplatňuje syna jako "prvního" v pořadí.

• 3. 2. 2020 11:13

Jija (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za pomoc, přeji krásný den :o)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).