A Váš odhad - cena za darovaný dům, pozemky atd. je vyšší nebo nižší jak 5.000.000 Kč? Co obdobné nemovitosti v okolí, za kolik se prodávají?
Podle § 38v odst 3 není třeba nic oznamovat, FS tvrdí, že KN je tím rejstříkem:
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/ostatni
Z Katastru nemovitosti správce daně pravděpodobně nezjistí u darované nemovitosti všechny údaje, které vyžaduje odst. 2) § 38v ZDP. Takže i když je KN rejstříkem zveřejněným na úřední desce, tak problémy mohou být.
Hodnota darované nemovitosti standardně není součástí darovací smlouvy, takže i když správce dabě zjistí převod i okolnosti, nebude znát výši příjmu. A poplatník pak bude mít povinnost příjem, spadající pod § 38v ZDP oznámit.
"3) Odstavec 1 se nevztahuje na příjem, o němž může údaje podle odstavce 2 správce daně zjistit z rejstříků" = zjistí správce daně z údaje v KN "výši příjmu", je v KN uvedena hodnota daru?
Nepsala jsem, že musí platit znalce na zjištění ceny. Naopak, ptala jsem se tazatele na jeho vlastní úsudek o ceně a na prodejní ceny obdobných nemovitostí v okolí.
kde píšu, že zjistí cenu ze smlouvy? nikde. tak co to tu píšete? FÚ mají znalce na nemovitosti, směrnou hodnotu atd...plno možností jak určit odpovídající cenu.
takže dle výpisu z katastru a dalších evidencí je schopen cenu zjistit sám. prostě jednoznačně odst. 3 říká, že co projde rejstříkem, ke kterým má správce daně přístup, tak se neoznamuje. a to KN je.
oznámení slouží dle důvodové zprávy hlavně pro účely PPM, tudíž ani konkrétní cena darovaného domu není až tak důležitá.
Děkuji všem, hodnota rod. domu je podle mého odhadu max. 2-mil., ale rozhodla jsem se, že se zbavím veškerých nemovitostí, daruji ještě dům, který pronajímám. Pronajímaný dům vlastním 10 roků, daním podle par. 9, ale toto budu muset řešit asi přes nějakého daň. poradce, nerada bych platila nějakou daň z převodu, asi bych na ni ani neměla. Když jsem včera poslouchala co zase připravili za změny / vlastnit nemovitost 15 roků/ , už nic nechci a ani už se mě nechce podnikat. Proto mě odhad 2 nemovitostí nemine, darování bude v přímé linii, jen si nejsem jistá, zda pronajímaný dům spadá do podnikání nebo je to vlastnictví FO. Děkuji za Váš čas a omlouvám se za svoji neznalost, Iv.
"daň z převodu" - předmětem daně z nabytí nemovitých věcí je .ú.p.l.a.t.n.é. nabytí vlastnického práva k nemovité věci, takže při darování se této daně obávat nemusíte. Není tam ta úplata. Zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. § 2 odst. 1), § 4
Pronajímaný dům, u kterého jste příjmy zdaňovala podle § 9 ZDP, jste nezařadila do obchodního majetku tak, jak je OM definován v odst. 4) § 4 Zákona o daních z příjmů. Dle mého názoru tak nemohl ani spadat "do podnikání".
Ještě k oznámení osvobozeného příjmu např. přímo stránky Finační správy
Oznámení o osvobozených příjmech
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/oznameni-o-osvobozenych-prijmech?
Zápis Koordinačního výboru 475/16.04.13 - Některé problémové otázky oznámení osvobozených příjmů dle § 38v ZDP a § 38w ZDP
https://www.ucetni-portal.cz/nektere-problemove-otazky-oznameni-osvobozenych-prijmu-dle-38v-zdp-a-38w-zdp-prispevek-uzavren-s-castecnym-rozporem-572-v.html
OK, podle GFŘ se má oznámit i přes zápis do KN, podle mě je to nesmyslné, ale vyšší bere. V tom případě bych u darovaných nemovitostí (jednou smlouvou), jejichž cena by mohla 'vyšší', oznámil FÚ nabytí abych vždy splnil povinnost oznámit s cenou cca 10/20/30 mil (podle situace) aby mě nemohli sankcionovat protože jsem ten podstřelil. Takže darování např. jakéhokoliv domku v Rakovníku vždycky.
já teda pamflety GFŘ nečtu, kde to tam přesně je? já se řídím zákonem, pokud je nejasný, důvodovou zprávou, apod.
podle mě teda odst. 3 je naprosto jasný, přesto v aspi v komentáři je uvedeno zcela jasně:
Poplatník je zproštěn oznamovací povinnosti u příjmů, které správce daně může zjistit z rejstříků či evidencí, do kterých má přístup, a které zveřejní na úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup. To může znamenat, že např. příjem v podobě nemovitého majetku není potřeba oznamovat, neboť je předmětem, na který míří tato definice. V této souvislosti se může jevit výše zmíněný tiskopis MFin 5252 - vzor č. 2, kde se předpokládá na řádku 5 uvedení údaje čísla rozhodnutí katastrálního úřadu, jako určitá dichotomie, a platilo by to tedy pro poplatníky, kteří se rozhodnou oznámit i tento druh příjmů, přestože si jej správce daně může zjistit z veřejných rejstříků.
vyšší bere, to je fakt, a vyšší je zákon :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2020 14:09
Dobrý den, prosím, chci dceři darovat rod. dům, stačí k tomu notář, nebo musí být odhad a ostatní.
Děkuji za odpověď, Ivona