To chápu, já jen zjišťuji, jestli nenastala nějaká změna. Takže stále platí, že nemocný zaměstnanec musí přijít ke konci měsíce k lékaři a ten vystaví Průkaz o trvání k poslednímu dni měsíce. Což ti mí neudělali, takže mají smůlu. Na e-portálu žádné průkazy k 31.1.2020 nevidím. To by je tam přece lékaři nahráli...Hezký den.
Proč by nemocný zaměstnanec musel chodit ke konci měsíce k lékaři, aby mu vystavil "lístek" k poslednímu dni? Kde je psáno, že ten zaměstnanec tam musí jít a lékaře upomínat? Když začne marodit např. 20.1. a lékař mu naplánoval další návštěvu třeba 10..2., tak tam přece jít nemusí. Lékař ví, že dotyčný je stále nemocný a sám má zaslat na sociálku elektronicky hlášení o trvání nemoci k 31.1. a pak k 2.2. (= ke 14. dni). No a 10.2. buď rozhodne, že stále marodí a naplánuje mu další návštěvu, nebo ho uschopní a pošle hlášení o konci neschopnosti na sociálku.
Takhle to má fungovat.
To já vím, že to nefunguje, mám takových, o kterých píšete, více. A dokonce mám i případ, kdy doktor vystavil nemoc na starém tiskopise (a to jak začátek, tak i konec - a ani přes výzvu sociálky to nenapravil, takže ten zaměstnanec v systému není vůbec - a přitom nemocný skutečně byl. Proto píšu, že by to takto fungovat MĚLO. Zatím nefunguje. Bohužel nebude jim zatím zaplacena náhrada mzdy.
Je to matka samoživitelka, přece jí nemohu nechat bez peněz, potřebuje každou korunu. Co se mi může stát, když jí tu náhradu mzdy dám, i přestože nemám k tomu podklady? Že marodí, vím určitě, ukazovala mi od lékaře Průkaz neschopného zaměstnance, má tam pokračování nemoci. Nemohu jí nechat bez peněz. Jaký bude postih?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 2. 2020 11:11
Dobrý den, prosím o radu.
Mám zaměstnankyni - PN od 23.1.2020, průkaz o trvání neschopnosti do 27.1.2020, ale zaměstnankyně je stále nemocná.
Na portálu nemám průkaz o trvání k 31.1.2020. Proplatili byste náhrady ke konci měsíce? Kdyby byly papírové neschopenky, tak mi lístek na peníze přinese, ale teď?
A pak mám taky zaměstnankyni, která je nemocná od 27.1.2020, ale žádný průkaz k 31.1.2020 tam není. Takže to jí náhradu neproplatím. )Děkuji za reakce...