OT: DPH na pivo od 1.5.2020

  • (neregistrovaný)

    5. 2. 2020 8:08

    Konečně zjednodušení.

    https://pbs.twimg.com/media/EP8vR6fW4AoDIvn?format=jpg&name=small

    Uvažuji, kterýpak hospodský bude vykazovat pivo točené do džbánku a odnesené pryč (21%), místo aby uvedl, že host pivo vypil v hospodě (10%). Ledaže stát přijme do pracovního poměru další zástupy Bretšnajdrů, kteří budou slídit po hospodách, dělat si čárky a hlásit.

    A teď dotaz: jak se nebohý hospodský vypořádá ze situací, kdy si někdo sedne ke stolu, objedná pivo, zaplatí (10%), následně pivo přeleje do omniovky, džbánku, čehokoliv, a podnik opustí. Má hospodský, který takového zlovolného provokatéra zaregistruje, původní tržbu stornovat a nablokovat znova, v 21%? Co když si toho počínání nevšimne, na rozdíl od výše zmiňovaného tajného? Budu se asi muset někoho chytrého na ministerstvu zeptat.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2020 9:12

      pet_A (neregistrovaný)

      Mám pocit, že zase někdo objevil Ameriku, to stejné nastane u jídla v rámci stravovací služby také od 1. 5. 2020. Já fakt nevím, kdo to na MF nebo GFŘ vymýšlí. Když si dáte jídlo nebo pivo v restauraci na talíř nebo do skla, tak pak 10 % a je to stravovací služba, ale jak si dáte jídlo nebo pivo "s sebou" do krabičky nebo kelímku, tak 15, příp. 21 %, protože je to dodání zboží, no Kocourkov. Prostě EET narovnalo podnikatelské prostředí. Hlavně že je líp!

      K dotazu: když mu to pivo dá do skla ke stolu, tak asi 10 %, ať si s ním dělá, co chce. Je důležité, že mu půjčí sklo, může si sednout a jít na WC. Ale názor úředníků může být jiný.

    • 5. 2. 2020 11:17

      stana1 (neregistrovaný)

      Ještě do toho zmatku kolem DPH u piva patří ještě rozlišení i na nealko pivo. Takže chudák hospodský bude muset rozlišovat DPH na 10, 15 a 21 procent. To fakt nevymyslíš!!!. Teď už chybí jen proklamace o tom, jak se podnikatelské sféře ulehčuje. Rozloučím se dotazem - jak nám ulehčily e-neschopenky?

    • 5. 2. 2020 16:16

      Brabec František (neregistrovaný)

      Mě ano, od začátku roku nikdo neomarodil, protože se bojí, že by dostali h..no.

    • 5. 2. 2020 16:31

      Brabec František (neregistrovaný)

      Okamžik tržby rozhoduje. Ledaže si zákazník vzápětí sám vyžádá opravu sazby u zdanitelného plnění - "on si to pivo přece od začátku chtěl odnést s sebou".
      Jako každý vopčan přece musí vědět, jaká sazba kdy platí, i kdyby byl třeba ze Rwandy Burundi. Kdybych zase někdy dělal výčepního, asi se budu ptát "tady nebo s sebou?" Anebo bych pověsil nad pípu cedulku "pivo s sebou hlaste předem"

    • 5. 2. 2020 16:48

      xy (neregistrovaný)

      zákazníkovi je to stejně fuck, protože zaplatí stejnou cenu za pivo v kriglu nebo ve džbánku s sebou :-)

    • 5. 2. 2020 16:53

      Brabec František (neregistrovaný)

      Zákazníkovi ano, ale chce to nějaký tester na Brettschneidery. Dvojí ceny-pivo s sebou +11% jako pojištění garance neopadnutí pěny do 5 minut?

    • 5. 2. 2020 17:15

      xy (neregistrovaný)

      kdysi jedna jídelna, pokud jsem si odnesla jídlo s sebou, měla cenu o 4 Kč nižší :-)
      kdyby to takhle udělal i nějaký hospodský, že bude držet "stejný zisk " na stejném pivu, a do kríglu by bylo tedy levnější, zajímavá by byla ta tabule před hospodou. točené do skla 30, točené do kýblu či džbánu 34, lahvové vypité z lahve v hospodě 15, vylité z lahve či plechovky v hospodě a vypité z kríglu 11, odnesené v lahvi či plechovce 15....

      absolutně ze strany FÚ nekontrolovatelné (kromě jednorázově mš na eet, ale ne komplexně v rámci zdaňovacího období) a z hlediska hospodského si to administrativně taky neumím představit.

    • 5. 2. 2020 18:40

      Jirka (neregistrovaný)

      A co sušenka nebo nanuk v jaké sazbě asi budou když si to zákazník po jídle dá a sní v restauraci.
      Plno vesnických restaurací supluje obchody a prodává plno věcí co v městech neprodávají v restauraci ale v obchodě.
      V programu už teť mám 500 položek takže od 1.5. jich budu mít 1000 na stejné zboží dvě ale s jinou DPH.
      Super věc -- ministryně financí Uvádíte extrémní příklady ale vesnické restaurace v extrémních příkladech fungují a musí fungovat. Ale to je našim zákonodárcům jedno.

    • 5. 2. 2020 20:24

      vladík

      Trochu černého humoru:
      Točené pivo v provozovně 10%
      Točené pivo v provozovně, pokud si dáte i párek 11,2%
      Točené pivo v provozovně, pokud si dáte i guláš 11,3%
      Točené nealko pivo do džbánku 15%
      Točené nealko pivo do malovaného džbánku 14,9%
      Točené nealko pivo do džbánku, vybryndané cestou 16,4%
      Točené pivo do džbánku 21%
      Točené pivo do džbánku neodnesené 10,5%
      Točené pivo do kelímku 21%
      Točené pivo do kelímku s veselým potiskem 22%
      Točené pivo do kelímku od zmrzliny 18%
      Pivo z plechovky, vypité z plechovky v provozovně 21,8%
      Pivo z plechovky, vypité ze skleničky v provozovně 21,9%
      Pivo z plechovky, vypité z půllitru v provozovně 22,1%
      Pivo rozlité na zem v provozovně 18,3%
      Pivo rozlité na zem před provozovnou 18,4%
      Pivo rozlité na zem před Úřadem vlády 4%
      Pivo vyzvracené 42%
      Pivo použité k rituálním účelům 666%
      Pivo použité k vaření 4,8%
      Pivo použité k utužení číra 4,7%

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).