Mám pocit, že zase někdo objevil Ameriku, to stejné nastane u jídla v rámci stravovací služby také od 1. 5. 2020. Já fakt nevím, kdo to na MF nebo GFŘ vymýšlí. Když si dáte jídlo nebo pivo v restauraci na talíř nebo do skla, tak pak 10 % a je to stravovací služba, ale jak si dáte jídlo nebo pivo "s sebou" do krabičky nebo kelímku, tak 15, příp. 21 %, protože je to dodání zboží, no Kocourkov. Prostě EET narovnalo podnikatelské prostředí. Hlavně že je líp!
K dotazu: když mu to pivo dá do skla ke stolu, tak asi 10 %, ať si s ním dělá, co chce. Je důležité, že mu půjčí sklo, může si sednout a jít na WC. Ale názor úředníků může být jiný.
Ještě do toho zmatku kolem DPH u piva patří ještě rozlišení i na nealko pivo. Takže chudák hospodský bude muset rozlišovat DPH na 10, 15 a 21 procent. To fakt nevymyslíš!!!. Teď už chybí jen proklamace o tom, jak se podnikatelské sféře ulehčuje. Rozloučím se dotazem - jak nám ulehčily e-neschopenky?
Mě ano, od začátku roku nikdo neomarodil, protože se bojí, že by dostali h..no.
Okamžik tržby rozhoduje. Ledaže si zákazník vzápětí sám vyžádá opravu sazby u zdanitelného plnění - "on si to pivo přece od začátku chtěl odnést s sebou".
Jako každý vopčan přece musí vědět, jaká sazba kdy platí, i kdyby byl třeba ze Rwandy Burundi. Kdybych zase někdy dělal výčepního, asi se budu ptát "tady nebo s sebou?" Anebo bych pověsil nad pípu cedulku "pivo s sebou hlaste předem"
kdysi jedna jídelna, pokud jsem si odnesla jídlo s sebou, měla cenu o 4 Kč nižší :-)
kdyby to takhle udělal i nějaký hospodský, že bude držet "stejný zisk " na stejném pivu, a do kríglu by bylo tedy levnější, zajímavá by byla ta tabule před hospodou. točené do skla 30, točené do kýblu či džbánu 34, lahvové vypité z lahve v hospodě 15, vylité z lahve či plechovky v hospodě a vypité z kríglu 11, odnesené v lahvi či plechovce 15....
absolutně ze strany FÚ nekontrolovatelné (kromě jednorázově mš na eet, ale ne komplexně v rámci zdaňovacího období) a z hlediska hospodského si to administrativně taky neumím představit.
A co sušenka nebo nanuk v jaké sazbě asi budou když si to zákazník po jídle dá a sní v restauraci.
Plno vesnických restaurací supluje obchody a prodává plno věcí co v městech neprodávají v restauraci ale v obchodě.
V programu už teť mám 500 položek takže od 1.5. jich budu mít 1000 na stejné zboží dvě ale s jinou DPH.
Super věc -- ministryně financí Uvádíte extrémní příklady ale vesnické restaurace v extrémních příkladech fungují a musí fungovat. Ale to je našim zákonodárcům jedno.
Trochu černého humoru:
Točené pivo v provozovně 10%
Točené pivo v provozovně, pokud si dáte i párek 11,2%
Točené pivo v provozovně, pokud si dáte i guláš 11,3%
Točené nealko pivo do džbánku 15%
Točené nealko pivo do malovaného džbánku 14,9%
Točené nealko pivo do džbánku, vybryndané cestou 16,4%
Točené pivo do džbánku 21%
Točené pivo do džbánku neodnesené 10,5%
Točené pivo do kelímku 21%
Točené pivo do kelímku s veselým potiskem 22%
Točené pivo do kelímku od zmrzliny 18%
Pivo z plechovky, vypité z plechovky v provozovně 21,8%
Pivo z plechovky, vypité ze skleničky v provozovně 21,9%
Pivo z plechovky, vypité z půllitru v provozovně 22,1%
Pivo rozlité na zem v provozovně 18,3%
Pivo rozlité na zem před provozovnou 18,4%
Pivo rozlité na zem před Úřadem vlády 4%
Pivo vyzvracené 42%
Pivo použité k rituálním účelům 666%
Pivo použité k vaření 4,8%
Pivo použité k utužení číra 4,7%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2020 8:08
Konečně zjednodušení.
https://pbs.twimg.com/media/EP8vR6fW4AoDIvn?format=jpg&name=small
Uvažuji, kterýpak hospodský bude vykazovat pivo točené do džbánku a odnesené pryč (21%), místo aby uvedl, že host pivo vypil v hospodě (10%). Ledaže stát přijme do pracovního poměru další zástupy Bretšnajdrů, kteří budou slídit po hospodách, dělat si čárky a hlásit.
A teď dotaz: jak se nebohý hospodský vypořádá ze situací, kdy si někdo sedne ke stolu, objedná pivo, zaplatí (10%), následně pivo přeleje do omniovky, džbánku, čehokoliv, a podnik opustí. Má hospodský, který takového zlovolného provokatéra zaregistruje, původní tržbu stornovat a nablokovat znova, v 21%? Co když si toho počínání nevšimne, na rozdíl od výše zmiňovaného tajného? Budu se asi muset někoho chytrého na ministerstvu zeptat.