Prodej

• (neregistrovaný)

5. 2. 2020 12:32

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz, jak je to s prodejem pozemku, který vlastním déle než 5 let. Vím, že daň bude nulová, ale jaký formulář musím vyplnit pro finanční úřad? Předem děkuji za odpověď, MK.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2020 12:45

. (neregistrovaný)

Pokud nemáte z jiného důvodu povinnost podat Přiznání k dani z příjmu fyzických osob a chcete ho podat jen z důvodu, že máte příjem osvobozený od daně z příjmu FO podle § 4 ZDP, tak Přiznání k této dani podávat nemusíte. Osvobozené příjmy se do Přiznání k dani z příjmu FO neuvádí.
      Zákon o daních z příjmů § 38g odst. 1) až 3)

Pokud se ptáte na jiné daně, tak upřesněte dotaz.

• 5. 2. 2020 12:54

MK (neregistrovaný)

Děkuji. Mám pouze příjmy ze zaměstnání, kdy za mě daňové přiznání podává zaměstnavatel. Já už jiné přijmy nemám, pouze prodej tohoto pozemku. Takže vůbec nic nevyplňuji, ano? Děkuji

• 5. 2. 2020 13:13

. (neregistrovaný)

Přiznání k dani z příjmu FO by za Vás mohl podat na FÚ zaměstnavatel pouze v případě, že by byl daňovým poradcem a že byste mu dal plnou moc pro zpracování a pro podání Vašeho daňového přiznání.

Pravděpodobně jste to zaměnil s tím, že jste zaměstnavatele požádal o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění. Sice se to také týká daně z příjmu FO, ale Váš zaměstnavatel toto na FÚ opravdu nepodává.

Jak jsem psala, pokud z jiného důvodu nemáte povinnost podávat Přiznání k dani z příjmu FO, tak jen z důvodu přijetí od daně osvobozeného příjmu (prodej pozemku vlastněného více jak 5 let) Vám tato povinnost nevzniká a nemusíte nic, co se daně z příjmu FO týká, vyplňovat.

K jiným daním - možná jste měl do 31.1.2020 podat dílčí / řádné / přiznání k dani z nemovitých věcí nebo oznámit, že již nemáte u příslušného FÚ žádnou nemovitost, která by podléhala dani z nemovitých věcí.
      Zákon č. 338/1992 Sb. § 13a odst. 9)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).