§ 203 zákona č. 140/1961 o příživnictví byl už dávno zrušen, každýmu, kromě zdravotní pojišťovny, je putna, že jste nepracoval.
Potvrzení o zdanitelných příjmech je vždy za celé období, po které v daném roce trval pracovní poměr. Bez ohledu na to, jestli jste byl nemocný, čerpal neplacené volno, čerpal např. ošetřovné atd. Nic o těchto ani jiných dobách kdy nepobíráte mzdu se neuvádí, pokud byly v době trvání pracovního poměru.
Omlouvám se, byl jsem marod od poloviny srpna do konce listopadu..... PP nebyl ukončen, jen mi mzdová účetní napsala v Potvrzení o zdanit. příjmech, že jsem "jakoby" pracoval od ledna do srpna a pak v prosinci..... myslím, že kvůli nemocenské bych měl dát i Čestné prohlášení, že jsem byl na neschopence, jinak FÚ po mě půjde, abych doložil "srpen - listopad".
Mzdová účetní uvedla do Potvrzení o zdanitelných příjmech za zdaňovací období roku 2019 ve kterých měsících jste měl zúčtovány příjmy ze závislé činnosti. Pokud chcete vedle toho informovat správce daně o tom, že jste byl v průběhu roku 2019 nemocný, je to Vaše věc. Zákon o daních z příjmů něco takového neukládá. Můžete být nemocný a přesto můžete mít zdanitelný příjem z jiného zdroje, u zaměstnance je to dle mého názoru jen papír navíc a nanic.
Ještě jsem se pro jistotu podívala, jak vystavuje potvrzení náš program (Helios). Zaměstnanec byl v pracovním poměru celý rok 2018, z toho březen - září na nemocenské a v těchto měsících neměl žádný vyplacený příjem. V potvrzení jsou v ř. 3 - zúčtováno v měsících vyjmenované všechny měsíce v roce.
Jsem přesvědčená, že to je takto dobře.
Vždyť také pouze v těchto měsících jste měl zúčtovaný příjem ze závislé činnosti, který je uvedený v řádcích 1. a 2. Potvrzení. Není to chyba.
Některé programy do řádku 3. uvádí všechny měsíce, kdy byl zaměstnanci v uvedeném roce vedený mzdový list bez ohledu na to, zda jim byl či nebyl zúčtovaný zdanitelný příjem. Jiné programy uvádí pouze měsíce, kdy byl zúčtován zdanitelný příjem, který je uvedený v řádcích 1. a 2. Potvrzení. Na druhé straně formuláře nejsou žádné Pokyny k řádku 3. které by říkaly, co tam přesně má být uvedeno.
Důležité pro Vás je, za jaké období je Potvrzení vystaveno - co je uvedeno v nadpisu Potvrzení.
OT. Představte si, že by měl správce daně nahánět každou maminu, co má takhle vynechané měsíce v Potvrzení, protože čerpá po část roku mateřskou nebo rodičovskou dovolenou nebo každého nemocného, co je nemocný víc jak kalendářní měsíc, či studenty pracující na celoroční dohody jen některé měsíce v roce, ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 2. 2020 6:46
Dobrý den,
jak je to s daňovým přiznáním k DPFO, pokud je zaměstnanec nemocný déle než 2 týdny, co mu vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel? Musí si zažádat ČSSZ o potvrzení o vyplacené nemocenské, aby to mohl uvést do příjmů k dani z příjmů fyzických osob?
Nikdy jsem se s tím nesetkal.
Děkuji za odpověď
Jiří Pulec