Je-li řečeno, že práce na DPČ nesmí v průměru překročit stanovenou týdenní pracovní dobu za určité období, neznamená to, že by zaměstnavatel nemohl nakumulovat práci na počátek tohoto pracovněprávního vztahu s tím, že v dalším období nebude přidělovat práci žádnou. Takže 2 měsíce práce na stanovenou týdenní PD + 2 měsíce žádná práce = v průměru polovina stanovené týdenní PD = nejedná se o porušení zákona. Pracovní smlouva s tím nemá nic společného, leda druh práce, která je konána na DPČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2020 17:03
Od února jsem nastoupila na DPČ k novému zaměstnavateli a od dubna mám dostat pracovní smlouvu. Ty 2 měsíce na DPČ mám však pracovat na plný úvazek s tím, že od dubna mě při podpisu pracovní smlouvy převedou DPČ na jiný úsek na další 2 měsíce, aby se splnila podmínka DPČ, že můžu mít jen polovinu pracovní doby na měsíc. Na tom jiném úseku ale pracovat nebudu, bude to jen fiktivně, zůstanu na původním místě. Tak mě napadá - je to vůbec takto legální? Není to nějaké porušení pracovního zákoníku? Děkuji