Uplatnění životního pojištění - je podklad správný?

• (neregistrovaný)

9. 2. 2020 10:14

Dobrý den, prosím o radu. Známý mě požádal o zpracování daňového přiznání za rok 2019. Za rok 2019 měl hodně vysoké příjmy a dosáhl v několika měsících solidárního zvýšení daně (v konečném úhrnu také), takže mu v zaměstnání nemohou udělat RZ. Má 2 děti, má školkovné v max. výši a životní pojištění. Tady jsem se ale zasekla, protože mi místo Potvrzení o zaplaceném pojistném přinesl Rekapitulaci pojistné smlouvy ke dni 31.12.2019. Je zde rozpis pojistného zapl.v 2019 - běžné pojistné - 0 Kč, mimoř.pojistné 0 Kč, poměrná část počátečního jednorázového pojistného zapl.pojistníkem a započteného na období 2019 činí 2 971, pojistné uhrazené pojistníkem na pojištění smrti nebo dožití činí 2 971 Kč.
    Jedná se o Kooperativu - Flexibilní životní pojištění. Nějak se mi to pojištění nezdá. Nemáte s tím někdo zkušenost?
    Dále mně vyšel poměrně velký přeplatek - skoro 30 tis. Kč, a to mě také překvapilo - příjmy měl opravdu velké, tak to bude asi tou solidární daní a školkovným že?
    Budu vděčná za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2020 19:41

EvaLi (neregistrovaný)

Domnívám se, že jeho životní pojištění nesplňuje podmínky pro daňové účely, proto takto vystaveno - a je jen informativní doklad. A nárok na uplatnění nemá.
      Ale také mě překvapuje ten velký přeplatek a když navíc píšete, že do solidární daně spadl také v ročním úhrnu.... Je pravda, že školkovné 13.35O Kč je přímá sleva na dani. Není to tak, že se daňové zvýhodnění "proměnilo" na daňový bonus? Že tedy není přeplatek na dani, ale doplatek daňového bonusu? Pak bych tomu rozuměla a bylo by správně.
      Zkuste variantu bez školkovného, což bude 30.000 - 13.350 = 16.650 Kč přeplatek a zamyslete se ještě nad tím vystaveným potvrzením, ve kterých měsících nabral dalších 7% (myslím, že je 7%) v celkové výši daně 16.650 Kč.
      Taky jsem měla jednoho se solidární daní a přidávala jsem mu ročně do přiznání (nemalé) příjmy se srážkovou daní. Jeden rok se přidáním příjmů celkový přeplatek na dani snížil skoro o 2 tisíce korun. Dlouho mě trvalo, než jsem vykoumala, proč je tomu tak a samozřejmě jsem mu tam ty příjmy neuvedla.

• 10. 2. 2020 20:56

zizi (neregistrovaný)

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Také jsem pojala podezření, že jeho smlouva nesplňuje podmínky - požádala jsem ho ať mi ji donese. Co se týká přeplatku, tak nad tím furt přemýšlím - přiznání jsem dělala v interaktivním tiskopise finanční správy, zadané částky jsem znovu překontrolovala, ale na nic závadného jsem nepřišla. Solidární daně dosáhl v měsících 6-10 a 12.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).